Gvardiol ili Barišić, mladost ili iskustvo?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Utakmica protiv Engleske sve je bliže, a ispred izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije stoji odluka koja bi mogla oblikovati izgled Vatrenih na terenu.

Joško Gvardiol ima tek 19 godina, ali u debitantnih 45 minuta koje je odigrao protiv Belgije nametnuo se kao potencijalno bolja opcija za poziciju lijevog beka.

Mladi je Gvardiol kompletan igrač koji je bez obzira na godine pokazao igračku zrelost i smirenost. Njegova je tjelesna konstitucija zavidna, a nalazi se u top formi i nema problema igrati protiv najjačih protivnika bez pretjeranog „respekta“ prema njima. Dokazao je to Gvardiol i protiv Tottenhama i protiv Belgije.

Borna Barišić već je dugo u reprezentaciji i poznaje igru izbornika Dalića i momčad s kojom je na terenu. Barišić u Rangersima igra odlično, ali tamo je igra bitno drugačije organizirana nego u redovima Vatrenih. Kada bi se tražio bek koji pretrčava protivnika i nabacuje odličan centaršut, to je svakako Barišić i Gvardiol tu nema što tražiti, ali Vatrenima takav igrač zapravo ne treba. U situacijama kada bi Barišić to i napravio, taj centaršut u špici često nema tko dočekati, dok u Rangersima uvijek bar četvorica igrača skaču na takvu loptu.

Gvardiol je, opet ponavljamo, bez obzira na godine, tehnički puno potkovaniji i kombinatorički i taktički puno više odgovara igri naše reprezentacije. Silom prilike on igra beka, zapravo je stoper, što izborniku daje još više mogućnosti za manevar na samim utakmicama.

Hrvatska je dosta golova primila iz prekida i svi znaju kako nam je to slaba točka, a Gvardiol je bez obzira na svoju visinu(185), što i nije pretjerano visoko za standarde obrambenog igrača, odličan u skoku i svakako bi bio više nego potrebno osvježenje hrvatskoj obrani u situacijama iz prekida.

Zaključak je sljedeći. Barišić je odličan igrač i tu nema dvojbe, dokazao je to i više nego dovoljno puta i u redovima reprezentacije i u klupskim natjecanjima, ali Gvardiol je svakako bolja opcija za način igre kakav igraju Vatreni. Mladi je nogometaš dokazao da je spreman, on nije samo dobar talent, on je sa svojih 19 godina kompletna igračina i zaslužuje dobiti priliku pokazati što zna u redovima reprezentacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!