Igrači će sami odlučiti žele li kleknuti ili ne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao što već i vrapci na grani znaju, u nedjelju Hrvatsku očekuje prva utakmica na Euru protiv Engleske.

Naši Vatreni nisu kleknuli u znak podrške borbi protiv rasizma u gostovanju protiv Belgije, dok su Belgijanci to učinili. Nakon tog je događaja na internetu krenula polemika o tome hoće li reprezentativci Hrvatske kleknuti u utakmici protiv Engleske.

Potaknut svim navedenim polemikama i događajima u svijetu nogometa, Hrvatski je nogometni savez danas odlučio na svojim službenim stranicama objaviti priopćenje za medije. U spomenutom priopćenju HNS iznosi svoj stav o toj temi, a koji reflektira i stav igrača. Objavu HNS-a pročitajte u cijelosti u tekstu ispod:

– Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničkim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i hrvatski nogometni savez – stoji u priopćenju HNS-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!