Neumoljive ratnice Sparte svojim veslima osvajaju sve bitke

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar je grad bez velike rijeke ili velikog jezera, ali je zato grad velikih veslača i veslačica. Svi mi već jako dobro znamo tko su Argonauti i što su sve postigli u svom radu, no ono što je možda manje poznato, priča je o našim odličnim veslačicama. Sparte iz Bjelovara su upravo kao što im ime govori, neumoljive ratnice veslanja, a više o nastanku, radu i aktivnostima ženskog veslanja u Bjelovaru upitali smo jednu od veslačica, Mariju Zlatić.

– Sparte su nastale prije tri godine, nakon što je predsjednica udruge Nereida tu udrugu preselila u Zagreb. Djevojke i žene koje su tada veslale zajedno sa predsjednicom, ostale su u Bjelovaru i htjele su nastaviti veslati. Tada je na čelu s kapetanicom Anom Futač osnovana udruga Sprate – objašnjava nam Marija priču o nastanku udruge.

Sparte broje deset veslačica i kormilarku koja upravlja lađom na utrci. Ostali članovi udruge su žene koje podupiru naše veslačice, žene koje obavljaju poslove logistike, ali i muškarci koji su zaduženi za neke logističke zadatke.

Cijela ova predivna priča započela je s ciljem da se Sparte natječu na maratonu i ostvaruju rezultate, ali putem su u prvi plan umjesto medalja stavile ekipu i okruženje u kojemu se nalaze. Marija nam s osmijehom govori kako se Sparte pomažu u privatnom životu i poslu, pa funkcioniraju kao jedna velika sretna obitelj. U tom pozitivnom okruženju, Sparte su odlučile svoju sreću prenijeti na druge pa su tako krenule s humanitarnim akcijama i pomoći drugim udrugama.

Naravno to što su ljudi postavljeni kao važniji od medalja ne znači da Sparte nisu natjecateljski raspoložene, baš naprotiv, uvijek se teži pobjedi, uživajući u veslanju.

– Jednom kad zaveslate, a ja vjerujem da je to tako u svakom natjecateljskom sportu, pogotovo kod trkaća. Kada startate, čujete zvuk sirene i napravite taj prvi korak, odnosno u našem slučaju prvi zaveslaj, tada se glava isprazni i samo ste u utrci. Odličan je osjećaj kada mislite samo na to, a tako je i na treninzima – govori nam naša sugovornica.

Kada smo već kod treninga, Sparte ih na vodi imaju četiri puta tjedno. Uz te, nazovimo ih „glavne treninge“, Sparte imaju i treninge snage, funkcionalne i kardio treninge. Naše se veslačice ciljano pripremaju za maraton lađa na Neretvi koji će se ove godine održati 12. kolovoza, ali se cijele godine pripremaju i za sve ostale utrke koje se održavaju. Ono čemu Sparte teže je povećanje broja ženskih veslačkih utrka. Ističu kako su više nego sretne trenutnim statusom veslanja u kontinentalnoj Hrvatskoj, za to naglašavaju najviše su zaslužni njihovi muški kolege Argonauti, ali opet ponavljaju kako nedostaje veći broj ženskih veslačkih utrka. One će se kažu i dalje pripremati za svoje utrke kao i do sada, a sada će i dobiti više konkurencije na maratonu lađa.

– Utrka je fizički dosta zahtjevna, da se ne lažemo, gledamo često na nekih sat vremena intenzivnog veslanja. Stvarno je teško, ali nije neizdrživo, Bože moj, izdržimo uvijek, pa ćemo tako i ove godine. Sve je to vrlo zanimljivo i izgleda atraktivno i jako lijepo, ali je i brzo pa je stoga dosta zabavno. Sada imamo pripreme pred maraton na Šoderici, to će biti četiri dana po dva treninga. Izuzetno nas veseli što će ove godine sudjelovati najviše ženskih ekipa do sada, najavljeno je njih petnaest, a nas veseli da je veslanje među ženama sve popularnije – govori nam Marija.

Maraton na Neretvi dug je 10 kilometara, a vesla se od Metkovića do Opuzena, pa nije ni čudno što iziskuje fizičku spremu i toliko treninga. Mi našim veslačicama želimo svu sreću i puno medalja, koje će sigurni smo u ovako dobroj atmosferi doći vrlo skoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!