Deni ide na PI u Tokio, ali uvjeti u kojima se priprema vrlo skromni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/GRUBIŠNO POLJE – Grubišnopoljac Deni Černi iza sebe ima bogatu sportsku karijeru koju uspješno održava još od 2006. godine kada se atletikom počeo baviti u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Otos“ iz Grubišnog Polja. Do sada je oborio i postavio brojne državne rekorde u disciplinama bacanja kugle, koplja i diska, a sve te velike Denijeve vrijednosti prepoznala je i Bjelovarsko-bilogorska županija. Stoga su danas župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić održali prijem za Denija, njegova trenera Borisa Kljajića te za predsjednika Paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića. Ujedno je taj prijem prvi prijem novog župana Marušića.

– Zahvaljujem se na dolasku Deniju, našem vrhunskom sportašu, našem sugrađaninu kao i treneru i predsjedniku. Izuzetna mi je čast što mi je prvi prijem kao župana baš ovaj. Pristigla ekipa primjer je da jednim vrijednim radom možemo ostvarivati zavidne rezultate. Svakako trebate biti primjer i ostalima i meni kako se upornim radom postižu rezultati. Iznenadio me cijeli niz osvojenih i medalja i uspjeha – rekao je Marušić.

Podsjetimo, Denijevi najveći uspjesi u dosadašnjoj sportskoj karijeri su srebrna medalja u disciplini kugla s WPA/IPC Europskog prvenstva u Berlinu 2018. godine, zlatna i brončana medalja u disciplini bacanja kugle i diska na IWAS Svjetskim igrama u Portugalu 2017. godine te svjetski juniorski rekord u bacanju diska iz 2010. godine. Posljednju vrijednu medalju – broncu osvojio je na 7. Europskom paraatletskom prvenstvu koje je održano u Poljskoj početkom lipnja ove godine. Deni Černi je u disciplini kugla kategorija F33 osvojio brončano odličje s rezultatom 10,42 metra.

 

Posebno je važno spomenuti da se Deni priprema i za ovogodišnje Paraolimpijske igre u Tokiju. – Jako mi je drago što ćete predstavljati Grubišno Polje, BBŽ, ali i cijelu RH na Paraolimpijskim igrama. Županija će vam pomoći prema svojim mogućnostima i želim da znate da stojimo iza vas – poručio je župan.

Deni se zahvalio na prijemu te prisjetio svojeg posljednjeg velikog uspjeha u Poljskoj. – Kada se osvrnem na natjecanje, mogu reći da je prošlo dobro. Ono što smo planirali smo i ostvarili, a medalja je tu. Slijede nam dva mjeseca rada za Tokiju što je zapravo samo nastavak naših treninga. Zadnja ostvarena medalja samo je još veća motivacija za Tokio. Treba puno rada, ali bit ćemo spremni – rekao je Deni Černi.

Zadovoljstvo cijelom Denijevom karijerom kao i posljednjom medaljom nije skrivao trener Kljajić. – Zadovoljan sam zbog svih osvojenih medalja, ali prvenstveno sam zadovoljan što smo se prvi put uspjeli plasirati na Paraolimpijske igre. Bilo je dosta teško i zahtjevno to ostvariti. Prije svega, trebalo je u Dubaiju 2019. biti među četiri najbolja kako bi se osigurao nastup na igrama. Kasnije je bila kvalifikacijska lista za Tokio koja je produžena zbog koronavirusa što znači da je Deni dvije godine morao biti na toj listi među šest najboljih. Nadam se najboljem, radit ćemo pa vidjeti kako bude – navodi Kljajić.

Zanimalo je župana u kojim uvjetima se trenira. – Treniramo u skladištu dvorane OŠ u Grubišnom Polju. Ok nam je – skromno odgovara Kljajić.

Da Denijeva karijera raste od malih nogu, potvrdio je i predsjednik Paraolimpijskog odbora Kovačić, no također se osvrnuo i na spomenuto mjesto treniranja. – Kada je Darko Kralj osvojio zlatnu medalju u Pekingu 2008. godine, tada sam na isto pitanje odgovorio novinarima da imamo paraolimpijskog pobjednika u županiji, a nemamo uvjete za bavljenje atletikom. Dakle, mi nemamo atletski stadion već imamo odlične improvizirane uvjete. To je nevjerojatno. No, jedan od ciljeva nam je da unaprijedimo sportsku infrastrukturu. Nadam se da ćemo na stadionu u Bjelovaru imati odgovarajuće uvjete – kaže Kovačić.

Zahvaliti i zaželjeti sreću Deniju htjela je i dožupanica Jungić koja je inače također Grubišnopoljka. – Ponosna sam Grubišnopoljka koja može svjedočiti sjajnim rezultatima koji su nastali na temelju dugogodišnjem vrijednom i upornog rada. Iako imamo lošije uvjete za atletiku, ne znači da nemamo dovoljno snažne i uporne entuzijaste koji promiču sport u našoj županiji. Još je to dokazao Darko Kralj, a sada se nadam da će dokazati i Deni Černi – zaključila je zamjenica župana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!