U koga je Dalić izgubio povjerenje, a koja će nova imena staviti na popis?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zlatko Dalić danas će objaviti popis igrača za tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. Očekuje se da će izbornik nakon ispadanja od Španjolske u osmini finala Eura ovaj put malo više promijeniti sliku Vatrenih. Ipak, još na početku valja napomenuti kako je Dalić još ranije govorio da se Hrvatska nikoga ne smije odreći i nikad nije bio radikalan u odlukama, tako da neće biti iznenađenje ako izbornikove promjene neće biti velike.

Ante Rebić, ime koje se zadnjih dana šuška u svim razgovorima ljubitelja nogometa i igre Vatrenih. Ante je svakako prvi kandidat za napuštanje reprezentacije nakon slučaja „kopačke“ koji je rezultirao golom Španjolske. Ante je nakon te situacije s izbornikom imao i slučaj „Instagram“, već tada mnogi su ga otpisali i moramo priznati da će svi, a vjerujemo i sam Ante, biti iznenađeni nađe li se njegovo ime na reprezentativnom popisu.

Ivan Perišić je drugi kandidat za napuštanje Vatrenih. Perišić ima velik utjecaj na atmosferu u svlačionici Hrvatske. Njegov je odnos s izbornikom stavljen pod znak upitnika, posebice i zbog činjenice da se Perišić „pojačano“ družio s Nikolom Kalinićem i Antom Rebićem, upravo dva igrača koji su izborniku napravili najveće probleme u dosadašnjim godinama vođenja reprezentacije.

Andrej Kramarić izgubio je povjerenje Zlatka Dalića i on je sigurno jedan od glavnih kandidata za ispadanje s popisa. Izbornik je rekao kako igru više neće prilagođavati Krami i njegovim afinitetima nakon fijaska na Euru. Iskreno, samo kad se sjetimo nemogućnosti napadača da postigne pogodak koji rješava utakmicu, iz prilike koja je sigurna, 1-1, napadač na golmana, rekli bi ljudi u narodu „zicer“ gol i onda promašaj. Bez obzira na Perišića i odnos prema izborniku, Kramarić je nedostatke pokazao na travnjaku, a to bi se ipak najviše trebalo gledati.

Kako god bilo, realno je teško za očekivati da se na popisu neće naći Perišić i Kramarić, možda će nedostajati jedan od dvojice navedenih, ali to sve ostaje za vidjeti.

Pod upitnik se stavlja i jedan od igrača koji je godinama blizak Daliću i u kojeg je izbornik uvijek polagao puno povjerenje. Šime Vrsaljko je svakako dobri duh reprezentacije i čovjek koji voli Hrvatsku i uživa igrati za nju, to je očito i onima koji nogomet ne prate, ali činjenica je da Vrsaljko već dugo na terenu nije onaj stari. Hoće li ostati na popisu zbog atmosfere u svlačionici ostaje za vidjeti, ali sumnjamo da na terenu može napraviti neku veću razliku.

Više-manje ova su gore navedena imena prva na meti, izbornika ili javnosti, kao potencijalni kandidati za napuštanje Vatrenih. To je jedna strana priče, a s druge strane stoji mnoštvo spremnih igrača koji samo čekaju priliku da krenu ispisivati svoju reprezentativnu priču.

Borna Sosa. Da, onaj Borna Sosa koji je zamalo prebjegao u Elf. Nakon neuspjelog pokušaja prebacivanja u njemačku vrstu, Dalić je rekao kako će Borni dati priliku među Varenima. Ako izbornik misli održati svoju riječ sada je prilika da to napravi. Sosa je sezonu započeo s tri asistencije, za U-21 više ne može igrati, sad je red na Daliću da ga pozove, ne postoji više puno toga što Borna može napraviti osim sjediti i čekati taj poziv.

Dalić je na Euro vodio čak tri lijeva beka, Gvardiol, Barišić, Bradarić. Neki će reći da Brada ostaje u vrsti, ali realno gledajući, on nije dobio ni minutu na terenu, a još uvijek može igrati za U-21 vrstu. Logično bi bilo napraviti upravo tu zamjenu, Bradarića vratiti u U-21, a Sosu probati na poziciji, nema se tu što izgubiti.

Filip Uremović također je jedan od potencijalnih pojačanja vatrenih. Uremović je već igrao za Vatrene, a s obzirom da je prvi rival našima Rusija u kojoj Filip igra, za očekivati je kako će se on naći na popisu.

Antonio Mirko Čolak potencijalno je pojačanje Vatrenih u napadu. Čolak svojom igrom za Malmö puni naslovnice portala i tiskovina u Europi. Za očekivati je da će ga Dalić iskoristiti sad kad je u uzletu. Ipak, Čolaku bi se na putu moglo naći puno zvučnije i jače ime unutar granica Lijepe naše.

Marko Livaja, heroj s Poljuda u niskom je startu i čeka poziv izbornika kao i gotovo svi Hrvati koji prate nogomet. Činjenica je da je Livaja u AEK-u igrao jednako dobro, ako ne i bolje nego u Hajduku, ali sad je kod kuće, pod ogledalom javnosti. Ako Dalić ne pozove Livaju razočarati će ne samo njega, već i dobar dio nogometne javnosti. Livaja je na neki način mjesto u reprezentaciji zaslužio i samom odlukom da ostane u Hajduku. U tom je trenu pokazao kako je timski igrač i koliko mu znači ljubav navijača i suigrača, takav „emotivan“ tip igrača uvijek će bolje igrati u reprezentativnim smotrama od onih koji su plaćenici na terenu.

Od ekipe koja je igrala na Euru, za očekivati je ostanak sljedećih igrača: Livaković, Juranović, Vida, Lovren, Gvardiol, Vlašić, Pašalić, Modrić, Kovačić, Brozović, Budimir, Oršić, Ivanušec.

Ponavljamo, krajnja je odluka na izborniku i ostaje za vidjeti što će on na kraju reći o cijeloj situaciji i koga će pozvati da zaigra za Vatrene na ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!