Mladi Vatreni izborili su nastup na Europskom prvenstvu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija izborila je plasman na Europsko prvenstvo 2023. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Vejleu pobijedila Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5-4.

Utakmica je završila danskom pobjedom sa 2-1, a kako je Hrvatska u prvom susretu slavila identičnim rezultatom susret je ušao u produžetke. Kako u dodatnih pola sata nije bilo promjene rezultata, pitanje putnika na EURO razriješeno je jedanaestercima. Junak je postao Dominik Kotarski obranivši udarce Thomasa Kristensena u četvrtoj i Mathiasa Rossa u šestoj seriji.

Danska je povela 2-0 golovima Matthewa O’Rileyja (10) i Mortena Frendrupa (19), no Hrvatska je golom Igora Matanovića u 84. minuti izborila produžetke.

Hrvatska je izborila plasman na svoje peto EP u ovom uzrastu, pri čemu treće u nizu. U dosadašnja četiri pokušaja samo smo jednom prošli skupinu, 2021. kada smo ispali u četvrtfinalu.

U odnosu na sastav iz prve utakmice hrvatski izbornik Igor Bišćan je za uzvrat u Vejleu napravio samo jednu promjenu. Otpao je samo Hrvoje Smolčić, stoper Eintrachta iz Frankfurta, zbog ozljede, a umjesto njega od prve minute je zaigrao Veldin Hodža.

Domaćin je poveo već u 10. minuti. Thomas Kristiansen je ubacio s lijeve strane, a Matthew O’Riley je ostao sam, te pogodio glavom za 1-0. Nažalost, samo devet minuta kasnije Danska je zabila i drugi gol, a sjajan pogodak je zabio Morten Frendrup udarcem sa 25 metara iznenadivši Dominika Kotarskog kojeg je lopta u visokom luku prebacila.

Prvu opasnost pred danskim vratima vidjeli smo u 33. minuti kada je Luka Sučić pucao sa 20-ak metara, no danski vratar Mads Hermansen je sjajno reagirao. Sučić je opalio i u 40. minuti, no Hermansen je ponovo bio spreman.

Prvu priliku u nastavku susreta mlada hrvatska vrsta je imala u 62. minuti kada je Gabriel Vidović pucao s ruba šesnaesterca, no išlo je to ravno u Hermansena.

Danci su 64. minuti imali sjajnu priliku za treći gol, sa 13-14 metara pucao je O’Riley, no Kotarski je odlično reagirao. U 75. minuti nakon gužve u kaznenom prostoru opasno je zaprijetio i Kvistgaarden, no pucao je pored gola.

Tri minute kasnije nakon brze danske kontre pucao je i Daramy, ali je Kortarski bio siguran. Hrvatska je u završnici utakmice ipak uspjela zabiti za produžetak. Stipe Biuk je s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, Roko Šimić je glavom spustio do Matanovića, a napadač St Paulia zabio za 2-1 i produžetak.

Hrvatska je bila bolja u prvom produžetku, a najbolju priliku imala je u 105. minuti kada je Biuk opasno pucao, no danski vratar je još bolje reagirao. U 112. minuti uzvratili su Danci, s ruba kaznenog prostora pucao je Gronbaek, srećom pored gola. Samo dvije minute kasnije, Pašalić je imao zicer, no Hermansen je fantastično obranio. Kako u produžecima nije bilo golova, pobjednik je odlučen udarcima s bijele točke.

U prve tri serije svih šest igrača je bilo sigurno. Dyhr, Gronbaek i Jorgensen su zabili za domaćine, a Vušković, Fruk i Soldo za Hrvatsku. U četvrtoj seriji oba igrača su bila neprecizna. Kotarski je obranio udarac Kristensenu, dok je Matanović pogodio stativu. Madsen i Sučić su potom bili sigurni, a odluka je pala u šestoj seriji. Kortarski je još jednom sjajno reagirao obranivši udarac Rossa, dok je Pašalić zabio za pobjedu.

EURO U-21 na rasporedu je od 21. lipnja do 8. srpnja 2023. godine, a igrat će se na osam stadiona u pet gradova. U Rumunjskoj će se utakmice igrati u Bukureštu i Cluj-Napoci, te u gruzijskim gradovima Tbilisiju, Batumiju i Kutaisiju.

Rumunjka će ugostiti otvaranje, a finale će se igrati u Gruziji.

Ždrijeb skupina na rasporedu je 18. listopada u Bukureštu, a reprezentacije će biti podijeljene u četiri skupine po četiri ekipe.

Dodajmo kako će se tri najbolje reprezentacije s EP-a plasirati na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Francuska kao domaćin OI već je osigurala nastup. (Hina)

Foto: HNS


PODIJELI S PRIJATELJIMA!