[FOTO] Bjelovar je domaćin 12. Sportskog susreta osoba s intelektualnim teškoćama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovaru se održavaju 12. Sportski susreti osoba s intelektualnim teškoćama, a domaćin je ove godine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama OSIT Bjelovar. Riječ je o posebnom događaju koji je okupio više od 200 sudionika, udruga OSIT iz cijele Hrvatske, Istre, Dalmacije, Slavonije i središnje Hrvatske, a u kojima je uz natjecanje iznimno važno druženje.

Susreti osoba s intelektualnim teškoćama značajni su jer podupiru inkluziju i integraciju u društvo. Osim toga, sportski susreti osoba s intelektualnim teškoćama mogu pomoći u podizanju svijesti te znatno utječu na smanjenju stigme koja često prati ovu populaciju. Također, takve aktivnosti imaju pozitivan učinak na samopouzdanje i samopoštovanje.

Svemu je veliki plus dalo lijepo vrijeme zbog čega se druženje podiglo na još višu razinu.

– Susreti imaju karakter socijalizacijskih i sportskih aktivnosti, promoviranja zdravog načina života te međusobnog druženja naših članova iz cijele Hrvatske. Želimo pokazati da smo mi ravnopravni članova ovog društva, a da je svako društvo razvijeno onoliko koliko je u stanju prihvatiti ljude koji su različiti. Veliki je ovo za nas praznik, manifestacija, a podržava nas lokalna zajednica, Ministarstvo i to je ono što je nama važno – rekao je Ozren Catela, predsjednik Hrvatskog saveza Udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Često su osobe s intelektualnim teškoćama “šikanirane”, ali kroz ovakve aktivnosti, to se nastoji promijeniti, kaže Catela.

Biti domaćin posebna je čast bjelovarskom OSIT-u, ističe tajnik udruge Mario Blaha.

– Udruga osoba s intelektualnim teškoćama je dodana vrijednost gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a sada kada smo i kao organizatori susreta doveli u Bjelovar 23 udruge, sada smo stvarno jako dodana vrijednost gradu i županiji. Ponosni smo zbog naše udruge i organizacije, ali i zbog rada, da smo svi tu – rekao je Blaha.

Osobe s intelektualnim teškoćama prihvaćenije su u društvu, ali sve i dalje ovisi od sredine do sredine.

– Ne postoje prevelike kočnice, no sve ovisi od sredine do sredine. Ima prekrasnih sredina u kojima nema apsolutno nikakve razlike i gdje je inkluzija na djelu te gdje su stvarno osobe s intelektualnim teškoćama integrirane u društvu kao ravnopravni članovi. Ipak, ima zajednica gdje se to još uvijek “trpa pod tepih” i zapostavlja ih se, ne daju im se poslovi i ne pružaju mogućnosti, ali upravo zato smo mi tu i svatko u svojoj lokalnoj zajednici nastoji napraviti što više – zaključuje Blaha. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!