Najavljena dogradnja Toplica i Palijativni centar, ostali projekti još su tajna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs okupio je danas  kolege iz županija sjeverne i središnje Hrvatske – župana Varaždinske županije Radimira Čačića, Međimurske Matiju Posavca, Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Tema radnog sastanka bila je usuglašavanje razvojnih projekata pet županija kako bi se u što skorije vrijeme mogao potpisati Razvojni sporazum vrijedan oko 10 milijardi kuna između spomenutih pet županija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije svaka od navedenih Županija ima potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih strateških projekata. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam, čijom se realizacijom očekuje daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja.

-Skup pet župana vezan je uz ono što je pred nama. A to je nova financijska perspektiva i činjenica da smo mi spremni provesti nove regionalne projekte temeljem Razvojnog sporazuma kojeg ćemo potpisati s Vladom – kazao je Bajs i podsjetio kako su se on i spomenutih četiri čelnika županija središnje i sjeverne Hrvatske sastali još prije dvije i pol godine s jasnim ciljem – osmisliti partnerski odnos, a to je korištenje sredstava u novoj financijskoj perspektivi. Zadovoljan je, potvrdio je, potporom premijera Plenkovića koji je podržao njihovu inicijativu, a pohvalio se i kako su u posljednjem razdoblju uskladili popis projekata koje će u srijedu poslati u Zagreb.

-Bjelovarsko – bilogorska županija će poslati sedam velikih projekata, mi to zovemo 50 plus ili iznad 50 milijuna eura. Ja ću spomenuti samo dva – dogradanja i uvođenje novih sadržaja u Daruvarske toplice i palijativni centar pri Općoj bolnici Bjelovar – odao je Bajs.

Ostalih pet projekata ostali su u velu tajne, župan je obećao da će oni biti istaknuti nešto kasnije, no iskoristio je priliku i pohvalio se kako će Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s još četiri županije, biti među prvima u zemlji koji spremno čekaju novo proračunsko razdoblje, odnosno novac izvana.

-Oko dvije milijarde kuna teški projekti koje ćemo prijaviti bit će razvojni okidač za sve nas koji ovdje živimo. Stoga s radošću očekujemo partnerstvo s Vladom i EU – kazao je Bajs zaključivši kako ovim sporazumom preuzimaju golemu odgovornost, no na nju su, tvrdi, itekako spremni.

Župan Koprivničko – križevačke županije, Darko Koren, kazao je kako je ovaj model Razvojnog sporazuma dokaz da unatoč različitim političkim preferencama, postoji sloga koja za cilj ima razvoj manjih sredina.

-Kad nas se ovako sa strane promatra, ispada kao da je jedina naša zajednička točka što smo svi petero Hrvati – našalio se Koren izrazivši podršku kolegama i nadu da će Razvojni sporazum utjecati na razvoj svake županije pojedinačno, ali i u cjelini.

-Naglasio bih činjenicu da novca nikad nema dovoljno pa smo inzistirali od ministrice da se izdvoje veliki nacionalni projekti, a da se mi bavimo onim manjim projektima koji mogu biti u našoj nadležnosti. A određeni projekti mogu se i grupirati -pojašnjava Koren i zaključuje da još neke odgovore moraju pronaći prije samog potpisivanja razvojnog sporazuma.

-Slatka briga za Vladu je što mi već sada imamo spremno i projektirano veći broj projekata nego što će ukupno biti vrijednost razvojnog sporazuma. A komponenta dodatnog projektiranja nam omogućuje da s idejnih rješenja koje možda već imamo sada možemo napraviti korak više i krenuti u traženje građevinske dozvole – kazao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar dodavši kako u srijedu predaju svoje zahtjeve, te kako unutar mjesec dana očekuju da će potpisati razvojni sporazum koji će zasigurno omogućiti nove investicije, nova radna mjesta i poboljšanje uvjeta za život ljudi u pet županija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!