Načelnici oštro protiv penalizacije i drakonskih kazni za nezbrinute lutalice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – U Općini Rovišće održan je sastanak Hrvatske zajednice Općina te  načelnika i pročelnika Općina s područja Bjelovarsko – bilogorske županije. Na zajedničkom sastanku naumili su na stol staviti sve probleme s kojima se svakodnevno susreću.

-Razgovarali smo o savjetovanju i učincima reforme lokalne samouprave, tema je bila i naplata potraživanja s kojom sve općine imaju problema, zatim predstavljen je i softver za informacijski sustav općina koji olakšava zaposlenicima u znatnoj mjeri rad, nadalje tema nam je bila i Agencija za plaćanje u poljoprivredi te problemi s kojima se suočavamo zbog penaliziranja kod izrade određenih projekata. Na tapeti su bile i aktualnosti Zakona o zaštiti životinja – kazao je načelnik Slavko Prišćan koji je bio domaćin ovog sastanka. U nastavku je pojasnio kako je podosta rasprave izazvala reforma lokalne samouprave.

-Pričali smo o zamjenicima načelnika jer je već poznato kako sredine s manje od 10 tisuća stanovnika nemaju pravo na zamjenika i naravno da je problem kako će neka Općina funkcionirati ako je načelnik iz nekog razloga odsutan. Rečeno je da u tim situacijama načelnik mora izabrati vršitelja dužnosti. Sve će to otežati naš rad, kao i onemogućiti naše prisustvo na svim događanjima, sastancima i slično – upozorio je Prišćan i dodao kako nerijetko rade i po 10, 12 sati na uštrb privatnog života i obitelji.

Razgovaralo se o brojnim aktualnim temama

Naplata potraživanja prema primjerice komunalnoj, grobnoj naknadi također je tema koja je, nažalost, aktualna.

-Imamo problem i s naplatom potraživanja koje nam vodi porezna uprava. Na to ne možemo utjecati. Stoga smo vodili razgovore s jednom tvrtkom koja vodi naplatu potraživanja. A budući da se radi o Zajednici Općina, dogovorili smo se ako se puno općina zainteresira za takav sporazum, da bi ostvarili nižu cijenu. Znači, od naplaćenih potraživanja, uzelo bi se oko 10 posto, pa moji kolege razmišljanju da se sklopi jedan takav ugovor – kazao je Prišćan.

Raspravu je izazvala i stara boljka – penalizacija koja dolazi od Agencije za plaćanje u poljoprivredi što često Općine unazadi.

-Neke stvari su nedefinirane pa smo i danas razmjenjivali iskustva kako doskočiti tome, kako ta penaliziranja smanjiti ili reagirati da se ona ne dogode. Velik je problem ako neka Općina ima proračun od 5,6 milijuna kuna, a realizira projekt koji košta primjerice od 7 ili 8 milijuna kuna, pa se dogodi penalizacija od 20 posto. Zbog iznimno velikih situacija, dolazi se do toga da se sve manje odlučujemo ulaziti u takve velike, europske projekte. A oni su bitni za razvoj naših lokalnih samouprava – kazao je Prišćan i dodao kako im je namjera otići u Agenciju za plaćanje te probati nekako spriječiti da se takve stvari ne događaju. Riječ je o jednoj državi koja ima iste interese, stoga nema smisla da Agencija radi nešto što nije u našem zajedničkom  interesu, upozorava Prišćan. Na posljetku se načelnik domaćin dotaknuo i zakona o zaštiti životinja koji je relativno nedavno donesen, prije otprilike godinu dana.

Domaćin je bila Općina Rovišće

-Svakodnevno se susrećemo s problemima zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica. Događa nam se da pse i mačke, koje kada treba cijepiti i čipirati, vlasnici napuštaju i ostavljaju na rubnim dijelovima naselja, pored šuma i slično. Mi smo ti koji ih trebamo zbrinuti što nam stvara ogromne troškove. Većina nas se složila da ako se to nastavi tako, da ćemo uskoro imati više životinja lutalica na brizi nego djece, što je neprihvatljivo. Radimo na tome da ponovno idemo na razgovor kod savjetnika ministrice jer ovo nema smisla. Zakon se mora izmijeniti jer mi ne možemo prihvatiti nalog veterinarske inspektorice u kojem stoji da moramo zbrinuti te životinje. U protivnom nam se prijeti s velikim novčanim kaznama, kako načelnicima, tako i Općinama – ističe Prišćan i dodaje kako očekuju pomoć i razumijevanje nadležnog ministarstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!