Potpisivanje se očekuje do kraja ožujka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – Novi sastanak na temu Razvojnog sporazuma pet sjeverozapadnih županija održan je u Varaždinu. Domaćin mu je bio varaždinski župan Radimir Čačić, a prisustvovali su mu župan Darko Koren, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, međimurski župan Matija Posavec i zamjenik bjelovarsko–bilogorskog župana Neven Alić. Na sastanku se raspravljalo o projektima vrijednima preko 10 milijardi kuna, a župani su naglasili kako je važno da država u svakoj od pet županije stane iza jednog strateškog projekta.

Župan Koren kazao je kako se na dosadašnjim sastancima detaljno i precizno definiralo sadržaj Razvojnog sporazuma.

-Ono na čemu inzistiramo je da se nacionalni projekti odvoje od projekata koji su specifični za prostore naših županija gdje smo mi nositelji, a posebno se to odnosi na projekte u obrazovanju koji se moraju spustiti na županijsku razinu. Također smo inzistirali na smanjenju cenzusa granice ispod koje se ne mogu kandidirati projekti zbog toga što smatramo da se takve veličine projekata ne mogu provoditi s razine županije. Naše županije i razvojne agencije izrazito su sposobne pripremiti i realizirati projekte i zato smatramo da što više njih treba spustiti na tu razinu, odnosno zalažemo se za decentralizaciju – kazao je Koren, dodajući kako se na području njegove županije trenutno realizira ili je u planu oko 5 milijardi i 200 milijuna kuna nacionalnih projekata, a to je, između ostalog, izgradnja željezničke pruge Križevci-mađarska granica, gdje je vrijednost projekta veća od Pelješkog mosta, preko 3 milijarde i 200 milijuna kuna.

-Tu su i aglomeracije vrijedne milijardu i 100 milijuna, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, što je zajednički projekt sjeverozapadne Hrvatske vrijedan 450 milijuna, i još niz manjih projekata. Svi zajedno ulazimo u intenzivno investicijsko razdoblje te vjerujem da ćemo znati iskoristiti sve prednosti i financijske mogućnosti kako s državne, tako i s europske razine – dodao je Koren.

Varaždinski župan Čačić je izrazio zadovoljstvo skorašnjim potpisivanjem Razvojnog sporazuma

-Približavamo se jednom velikom trenutku koji je za nas jako važan, potpisivanju Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske koji koincidira s  prijavljivanjem projekata za sedmogodišnje razdoblje EU i za Recovery fond. I kod  jednog i kod drugog se radi o novcu kojeg moramo iskoristiti, radi se o 22 milijarde eura – kazao je Čačić.

Međimurski župan Posavec pohvalio se kako u njegovoj županiji u pripremi imaju projekte vrijednosti 3 milijarde kuna, dok je zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić zahvalio timovima iz razvojnih agencija koji su za njihovu županiju pripremili projekte vrijednosti 4,5 milijardi kuna. Župan Kolar je zahvalio Vladi na podršci njihovoj inicijativi.

-Imamo gotovih projekata više nego što se može osigurati sredstava iz svih dostupnih fondova, a inzistirat ćemo na još jednom sastanku kako bismo dogovorili dinamiku. Ovo je velik iskorak za kompletan Sjever Hrvatske, a ključno je da svaki naš stanovnik to i osjeti – kazao je Kolar.

Podsjetimo, riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija, a potpisivanje Razvojnog sporazuma očekuje se do kraja ožujka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!