Nema prepreka da se Željko Held kandidira na izborima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB/GRUBIŠNO POLJE – Vlada RH jučer je u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima kojima se, među ostalim, uređuje zabrana kandidiranja osobama osuđenima za kaznena djela. Prema novom prijedlogu, zabrana kandidiranja predviđena je za sva kaznena djela za koja su počiniteljima pravomoćnom sudskom presudom izrečene kazne zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci odnosno ako je tako izrečena kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda. Do sada je zabrana vrijedila samo za određena kaznena djela, kao što su ubojstvo, genocid, ratni zločin, zlouporaba položaja i ovlasti i sl., i to za osobe osuđene na zatvorsku kaznu, uključujući i uvjetnu, u trajanju od minimalno šest mjeseci.

Kako je pojasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izmjenama se želi osigurati ujednačenost nemogućnosti kandidiranja svih počinitelja kaznenih djela, neovisno o kojem se kaznenom djelu radi, a provodi se i ujednačavanje s odredbama Kaznenog zakona.

Koliko je takvih potencijalnih kandidata u Hrvatskoj uoči lokalnih izbora, teško je sa sigurnošću utvrditi, no sigurno je da jednog potencijalnog s presudom ima Bjelovarsko-bilogorska županija. Točnije, Grubišno Polje. Kako smo ovih dana izvijestili, predsjednik Stranke umirovljenika BBŽ Željko Held koji je nedavno potpisao koalicijski sporazum sa strankom aktualnog župana Damira Bajsa, a spominje se i kao mogući kandidat za gradonačelnika Grubišnog Polja, ima pravomoćnu osuđujuću presudu za nedozvoljeni prijevoz duhana. No, kako je u ožujku 2018. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, čak i ako izmjene zakona prođu u Saboru, Held se bez problema može kandidirati na izborima jer mu je kazna niža od one predviđene zakonom. On sam nam je kazao kako još nije donio konačnu odluku o kandidaturi, a uvjeren je kako su upravo zbog te mogućnosti njegovi politički protivnici iz „ladice“ izvukli sudski slučaj star nekoliko godina. Podsjetimo, Held je potvrdio da je zatečen sa duhanom, no tvrdi da nije bio njegov, odnosno da ga je samo prevozio za prijatelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!