Za još bolji turizam na kontinentu odobreno 16 projekata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nemila situacija potaknula je Turističku zajednicu Bilogora-Bjelovar na objavljivanje Javnog poziva za dodjelu potpora razvoja i unapređenju turističke zajednice. Time se htjelo udrugama i OPG-ovima koji imaju spremne projekte i koji se zalažu za turizam olakšati koronasituaciju u kojoj su se našli. Kroz dva poziva osigurano je 80 tisuća kuna koji su podijeljeni na 16 projekata. Da će se svi odobreni projekti i realizirati, nada se Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

– Iza nas je vrlo teška godina, posebno što se tiče turizam, no ne smijemo zaboraviti da je turzam na kontinentu uvijek težak, s Covidom ili bez njega. Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo ljudima pomoći da realiziraju svoje projekte. Žao mi je što nije pristiglo i više prijava jer vjerujem da bi se našla i dodatna sredstva – rekla je Kelek.

Samo neka od odobrenih potpora su Večeri nacionalnih manjina, Etno festivala “Bilogoro, u srcu te nosim”, 4. Razglednice Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara te 16. DOKU-art. Potaknuta su i gastronomska te sportska događanja među kojima se našao “Fun Run” i “Jesen na bilogori”. Jedna od korisnica je i Slađana Đurđević iz Udruge izvornih Roma Lovara, otkriva koji im je projekt odobren.

– U sklopu Romske kuće imamo polje lavande koje je sada već u fazi za presađivanje. Odlučili smo uz to polje lavande napraviti šetnicu, koja bi, osim sadnica lavande, objedinjavala još i sadnice ružmarina i smilja. Na taj način doslovce bismo javnosti prikazali tradicijsku kulturu Roma na ovom području – rekla je Đurđević.

Uz projekt “Lavandina šetnica”, kroz ostale projekte uređuje se mitološka staza “Bilo Bilogore”, Orijentacijska staza na Kamenitovcu, planinarske staze HPD „Bilogora“, postavljaju se i informativne ploče, prilagođavaju objekti za prihvat cikloturista te organizira studijsko putovanje Bilogorskim stazama.

– Svi znamo da je turizam tijekom ove pandemije u jako lošem položaju. Čestitam svima koji rade u turizmu I svim silama pokušavaju održati svoju osnovnu djelatnost. Imamo nekoliko OPG-ova I turističkih objekata koji su se prijavili na javni poziv. Jedan od njih je I izletište Na malenom brijegu u vlasništvu obitelji Vlajinić, Udruga Lovara Romske kuće, Orijentacijski klub Bjelovar, HPD Bilogora i Marmi – prilagođavanje objekta „bike&bed“ standardima kroz podizanje kvalitete za cikloturiste. Turističke zajednica je izdvojila ukupno 38 tisuća kuna – poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je s korisnicima potpore potpisao ugovore.

U skorije vrijeme, otkrila je Kelek, planira se raspisati još jedan natječaj malo veće financijske vrijednosti koji će se odnositi na podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!