Na području BBŽ samo je 36 udomiteljskih obitelji za djecu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Neuvažavanje njihova stava pred institucijama, često seljenje djece između biološke i udomiteljske obitelji, male naknade, samo su neki od problema s kojima se susreću udomitelji u Hrvatskoj. Pod povećalom javnosti našli su se nakon tragedije u Novoj Gradiški i smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je iz udomiteljske obitelji vraćena biološkoj. A upravo to se pokazalo kobnim za nju. Iz udomiteljskih udruga i resornog ministarstva ovih su dana upozorili kako je broj udomitelja za djecu u Hrvatskoj u opadanju, a potvrđuju to i brojke iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, prema podacima bjelovarskog Centra za socijalnu skrb, na području BBŽ trenutno su 153 udomiteljske obitelji, od čega 117 za odrasle a samo 36 za djecu, dok su na području mjesne nadležnosti CZSS-a Bjelovar ukupno 63 takve obitelji, 12 za djecu i 51 za smještaj starijih osoba.

– Broj udomitelja za odrasle osobe otprilike je isti unazad nekoliko godina, dok se broj udomitelja za djecu iz godine u godinu smanjuje. Porazna je to činjenica, no neki od razloga za to su nedostatak novih udomitelja, velika odgovornost koju podrazumijeva briga o djeci, kontakti s obitelji udomljenog djeteta, manjak stručne podrške u zajednici, odnosno nedostatak logopeda, dječjih psihijatara i sličnih službi, male novčane naknade za udomitelje te zakonski uvjeti – navodi ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Daniela Popović.

S područja tog Centra u udomiteljskim obiteljima trenutno je 42 djece koja su smještena i na područjima drugih Centara za socijalnu skrb. Dobra vijest je da je prošle godine posvojeno petero mališana, što je duplo veći broj od dosadašnjeg prosjeka prema kojem se posvajalo jedno ili dvoje djece godišnje.

– Udomljenje je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku, dakle djetetu ili odrasloj osobi, osigurava privremeni ili dugotrajni smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Obitelj udomitelja pritom osigurava stanovanje, prehranu, odgoj, čuvanje, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika. S druge strane, posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajan odnos roditelja i djeteta. Posvojitelj posvojenjem stječe pravo na roditeljsku skrb – pojasnila je ravnateljica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!