Dan sjećanja na 11 ubijenih seljaka u Donjim Mostima prije 80 godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zajedničkom molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na lokalnom groblju u Donjim Mostima obilježen je jedan od najtragičnijih događaja u II. svjetskom ratu na bjelovarskom području. Naime, 10. travnja 1941., dva dana nakon tzv. Bjelovarskog ustanka i proglašenja Samostalne Nezavisne države Hrvatske u Bjelovaru, srpski 2. konjički puk Car Dušan Silni iz Virovitice krenuo je ugušiti pobunu hrvatskih časnika.

Povijesni izvori govore da su „na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. prije podne, ispred župne crkve sv. Benedikta, započeli krvavi Uskrsni dani. U rasulu stare Jugoslavije, hrvatski su seljaci nagovarali srpske vojnike da se ostave oružja i da mirno pođu svojim kućama. Najednom, ispred župne crkve čuli su se pucnji i mrtav je ostao seljak Josip Kovačić. Srpska je vojska zatim krenula u potjeru za razbježanim seljacima u namjeri da ih pohvata i ubije. Pronalazili su ih po tragovima u snijegu, koji je tog proljeća bio obilan i ubili su ukupno 11 nedužnih seljaka. U svom krvavom pokolju istoga dana kraj sela Kapele naišli su na Josipa Rožmarića iz Koprivnice, te su i njega ubili.“

Tijekom travnja 1941. na području grada Bjelovara i Kotarskog poglavarstva u Bjelovaru ubijeno je 33 Hrvata.

Ovogodišnju komemoraciju u zahtjevnim epidemiološkim prilikama organizirali su Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!