Ćasić: Sve dok Općini treba godina dana za promjenu jedne žarulje, nema za nas sreće!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Vojsci žena na nadolazećim lokalnim izborima, i to onima koje se natječu za ključne funkcije, pridružuje se i Gabrijela Ćasić koja želi biti načelnica Općine Ivanska. Predsjednica Udruge žena Samarica u izbornu utrku kreće uz potporu stranke Zeleni forum, a na kandidaturu se, kaže, odlučila nakon brojnih razočaranja koje je doživjela kada je u svojoj Samarici, pitoresknom selu podno Moslavačke gore, krenula raditi na razvijanju seoskog turizma.

– U zadnje tri godine poslala sam pregršt mailova s ponuđenim projektnim prijedlozima na razne adrese kao što su općina Ivanska, ured župana, turističke zajednice i razna ministarstva. Na žalost, funkcioniranje svih instanci vlasti očito ovisi o određenim osobnim interesima glavnih aktera i moji projektni prijedlozi jednostavno nisu naišli na plodno tlo – kaže Ćasić, dodajući kako smatra da vlast pripada ljudima koji su svojim angažmanom u zajednici pokazali da imaju šire vidike od osobne koristi. Uz razvoj ruralnog turizma, ali i ekološke poljoprivrede, glavni cilj joj je, kaže, stvoriti od općinske uprave učinkovit servis za mještane.

-Općina Ivanska obiluje pitomim krajolikom, domaćim proizvodima, jeftinim nekretninama  i nezaposlenim stanovništvom. Uz malo truda koji ponajprije mora doći od strane javne uprave, kroz uređenje javnih površina kojima svako selo ove općine obiluje u kratkom vremenskom periodu se može stvoriti osnovna infrastruktura i poticaj stanovništvu za daljnji  razvoj ruralnog turizma – navodi Ćasić, koja planira i uređenje biciklističkih staza, uređenje zapuštenih općinskih zgrada te njihovo stavljanje u turističku funkciju i dr.

-Većina mojih dosadašnjih iskustava u komunikaciji s općinskim čelnicima svodila se na obećanja i priču kako se ništa ne može učiniti ili promijeniti iz ovih ili onih razloga. Rješavanje najjednostavnijih problema traje predugo. Primjerice, 2019. godine prijavila sam kvar na stupu javne rasvjete, a istu radnju ponovila još dva puta tijekom 2020. godine. Za selo je to problem jer, kad jedna lampa ne radi, sve je više divljači oko kuća. Na kraju krajeva, tu rasvjetu plaćaju porezni obveznici. U Općini su rekli da je problem u Elektri. Tijekom 2020. sporna žarulja je konačno zamijenjena, a kad sam pitala izvođača radova zašto je za to trebalo godinu dana, on mi je odgovorio kako su oni tek sad dobili nalog i da nisu znali za taj problem. I takvo je otprilike funkcioniranje našeg javnog servisa – slikovito pojašnjava Ćasić koja aktualnom općinskom vodstvu zamjera i što sjednice Općinskog vijeća nisu javne, smetaju joj navodna zapošljavanja po „rođačko-ortačkim odnosima“ i netransparentnost. U izbornoj utrci najviše računa na potporu mladih ljudi i žena.

-Mladi su zapostavljeni kao akteri našeg društva, a sva energija, entuzijazam i kreativnost dolaze od mladosti koju nitko ne želi ni saslušati. Žene su te koje održavaju život na selu, a najmanje se pitaju kod donošenja odluka. Što se mene tiče, takvim trendovima je odzvonilo! – poručuje Ćasić.

Podsjetimo, Ćasić je treća kandidatkinja za čelno mjesto u Općini Ivanska. Prije nje kandidaturu su istaknuli mladi HDZ-ovac Luka Erdec i aktualni načelnik Željko Mavrin (DBNL).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!