Monografija je rezultat opsežnog četverogodišnjeg istraživanja i brojnih intervjua

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarska 105. brigada na svom je ratnom putu ostavila neizbrisiv trag, a kako bi sva događanja u kojima je sudjelovala bila zapisana, dokumentirana, a samim time i sačuvana od zaborava i ostavljena u naslijeđe generacijama koje dolaze, nastala je monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“. Dr.sc. Željko Karaula autor je ovog vrijednog djela, u čijem je stvaranju, u suradnji s Udrugom 105. brigade HV-a, veliki obol dala Bjelovarsko-bilogorska županija koja je za izdavanje navedene monografije ukupno izdvojila 130 tisuća kuna. Riječ je o prvoj znanstvenoj publikaciji za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji je ratni put znanstveno prikazan i obrađen. Između ostalog, za potrebe izdavanja Monografije napravljeno je istraživanje ratnog puta 105. brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. godine do završetka ratnih operacija 1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja.

Korištena je arhivska građa MORH-a, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nacionalne sveučilišne knjižnice i niza drugih, a svakako vrijedan dio vezan uz izdavanje Monografije su i korištenja i proučavanja relevantne literature o Domovinskom ratu te dokumentacija u privatnom posjedu pripadnika brigade kao i  razgovori sa sudionicima ratnih događanja.

U bogatoj monografiji „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“ detaljno su opisane i obrađene sve vojne operacije u kojima je 105. brigada sudjelovala, djelo sadrži veliki broj fotografija i vojnih karata kao i mnogo novih podataka o postrojbi koja je dala veliki doprinos u obrani naše domovine. Opsežan posao izrade monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“ priveden je kraju, knjiga je ugledala svjetlo dana, a njeno predstavljanje bit će održano u srijedu, 21. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru.

Ne treba zaboraviti još jedno značajno djelo koje obrađuje tematiku Domovinskog rata na našem području. Riječ je o znanstvenoj publikaciji „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“, literaturi koja se odlukom ministra obrane koristi na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr.Franjo Tuđman“.

Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje u očuvanju sjećanja na vrijeme kada se Hrvatska borila za neovisnost te želi očuvati i  trajnu povezanost Županije i braniteljskih udruga koja pridonosi tome da se događanja iz Domovinskog rata nikada ne zaborave.

-U ovu priču krenuli smo 2016. godine s idejom da se napravi nešto za mlađe generacije, da se ne zaboravi gdje smo bili i što se događalo. Za pomoć smo se obratili županu Damiru Bajsu koji je bio naš suborac na ratištu. Tako smo došli do izrade monografije, odnosno znanstvenog djela koje će imati težinu. Da nije bilo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom koji ima razumijevanja za probleme branitelja i uvijek nam izlazi ususret, ova knjiga ne bi vidjela svjetlo dana“, rekao je predsjednik Udruge 105. brigade HV-a Željko Paun.

-105. bjelovarska brigada bila je među mnogim hrvatskim brigadama, u hrvatskom ratu za neovisnost i dostojno je obavila svoj posao obrane nove i mlade Republike Hrvatske i njene demokracije u nastajanju. Da bi se ova knjiga znanstveno uobličila bilo je potrebno u ove četiri godine koliko je trajalo istraživanje i pisanje ove knjige obići najmanje desetak i više arhiva, a Udruga mi je omogućila da napravim veliki broj intervjua, po mojoj procjeni između 30 i 40“, istaknuo je dr.sc. Željko Karaula, autor monografije.

-Izrada ove monografije je naš dug povijesti, ali i onima koji su bili u brigadi. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ove monografije. Uz pripadnike brigade i ratne zapovjednike, na prezentaciji monografije sudjelovat će predstavnici ministarstava, Ureda predsjednika, generali koji su u mirovini, generali koji su aktivni, a sve će se održati u okviru epidemioloških mjera. Mi ćemo osigurati i video praćenje predstavljanje da svi koji žele mogu pratiti predstavljanje knjige – istaknuo je župan Damir Bajs.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!