Daruvarčani po odazivu ‘prešišali’ državni prosjek, otkrili zašto cjepivo žele što prije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR/GRUBIŠNO POLJE – U prioritetnu skupinu za cijepljenje protiv koronavirusa su ušli i prosvjetni djelatnici, a u pojedinim županijama poput Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske je cijepljenje već počelo. No, u globalu pomame među prosvjetnim djelatnicima za cijepljenjem nema. Podaci Ministarstva obrazovanja pokazuju da se ne želi cijepiti čak 64 posto nastavnika i ostalog školskog osoblja. Najviše zainteresiranih, 45,66 posto je u Koprivničko-križevačkoj županiji, a najviše skeptičnih je u Dubrovačko-neretvanskoj u kojoj je da cjepivu reklo tek 16,91 posto zaposlenih u školama. Bjelovarsko-bilogorska županija se uklapa u državni prosjek s 32,91 posto zaposlenih koji se žele cijepiti. Konkretno, od 2209 zaposlenih je za cijepljenje spremno njih 727. U sumornu statističku sliku se uklapa i Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja s mršavim odazivom od dvadesetero zaposlenika od njih ukupno 70. Cjepivom se protiv korone odlučilo boriti njih tek 28,5 posto, a glavni krivac za to je strah.

-Ono čega su se učitelji možda najviše u našoj školi pribojavali, koliko sam ja osluškivala, je vrsta cjepiva. Uglavnom se svi boje AstraZenece i to bi ako mogu odbili, ali kako je to nepoznanica i ne zna se kojim cjepivom bi se cijepili, odlučili su radije odbiti – tumači razloge, kako i sama kaže, iznenađujuće slabog odaziva ravnateljica grubišnopoljske osnovne škole Snježana Šeliš.

Škola koja je “prešišala” i županijski i državni prosjek je Ekonomska i turistička škola Daruvar u kojoj se protiv koronavirusa cijepiti želi polovina zaposlenih s tim da se neki od onih koji se žele cijepiti ne žele cijepiti AstraZenecom. Takav se odaziv može zahvaliti tome što je to česta tema u zbornici i međusobnom uvjeravanju, ali i potrebi te škole za vraćanje u staro normalno.

-Mi smo škola koja je uključena u puno Erasmus mobilnosti, a sada smo spriječeni u putovanjima zbog pandemije. Zbog toga je za našu školu jako bitno da se dosta nastavnika cijepi kako bi mogli ići na mobilnosti u druge zemlje – ističe ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir.

Sada samo treba dočekati cijepljenje, a kada će doći na red – ne zna se.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!