Na 500 stranica kronološki pregled ratnog puta 105. bjelovarske brigade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar danas je održana promocija monografije “Ratni put 105. bjelovarske brigade HV-a”. Autor navedene monografije je dr. sc. Željko Karaula. Riječ je o vrijednom djelu nastalom na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i članova Udruge 105. brigade.

– Istraživanje je trajalo otprilike tri do četiri godine. Jasno, bilo je tu i raznih problema, ali isto tako ljudi iz javnih i privatnih arhiva izlazili su mi ususret. Knjiga je tiskana još u kolovozu prošle godine, no zbog epidemiološke situacije sve se odgađalo. Monografija ima oko 500 stranica. Zbog nemogućnosti da pristupim pravim i primarnim izvorima, nisam mogao monografiju koncipirati metodološki i kritički obrađeno. U suštini, ova je knjiga jedan kronološki pregled svega onoga što je 105. brigada provela na svom ratnom putu – rekao je Karaula.

Željko Karaula

 

 

Prva je to znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja BBŽ čiji je ratni put znanstveno prikazan i obrađen. Između ostalog, za potrebe izdavanja monografije napravljeno je istraživanje ratnog puta 105. brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. godine do završetka ratnih operacija 1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja.

Promociji je prisustvovao i Stjepan Ivanić, zapovjednik 105. brigade. – Ponosan sam na 105. brigadu i sve njezine pripadnike s možda nekim malim izuzecima. Brigada je dobila zadaću 12. prosinca da ide sa snagama u proboj prema Vukovaru. Taj proboj nije uspio pa je brigada dobila zadatak da brani pravac Nijemci-Komletinci-Vinkovci. Brigada je taj prostor i obranila – kaže Ivanić.

Stjepan Ivanić

Treba napomenuti da je za početak otisnuto 500 primjeraka knjige, a tko ju želi imati u zbirci, mora izdvojiti punu cijenu 224 kune, osim članova brigade koji će imati popust. Knjiga će se moći nabaviti u Udruzi 105. brigade. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!