Bajsova stranka bez kandidata za gradonačelnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U maniri izborne poruke Domovinskog pokreta – pet do 12 – Damir Bajs jučer je u posljednji tren predao liste za Županijsku skupštinu i bjelovarsko Gradsko vijeće. Kako doznajemo, posebno je dramatično bilo u Bjelovaru, gdje se partneri iz „vlakić-koalicije“ nisu mogli dogovoriti oko podjele mjesta na listi. Točnije, oko toga tko će se naći na čelnim  pozicijama koje garantiraju ulazak u Gradsko vijeće. Zbog komplikacija oko finalnih dogovora, umjesto u 18 sati, za kad je je najavljena predaja izbornih lista spomenute koalicije, one su predane tek nešto malo prije ponoći. Time se pokazala manjkavost modela po kojem je Bajs poznat – okupiti što više manjih, minornih stranaka, čiji je rejting na razini statističke pogreške, u „veliku koaliciju“. Na bjelovarskom primjeru se pokazalo kako to rezultira prevelikim brojem gladnih političkih usta koje je teško namiriti. Sličan problem Bajs je imao i na prošlim lokalnim izborima, na kojima je svoje kandidate podijelio na dvije liste, pri čemu je lista DBNL-HSS BR-ORaH osvojila četiri mandata u Gradskom vijeću, a lista koalicije HNS-HSU-HDSS dva mandata. Potonju je predvodio kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac koji je, uz podršku stranaka sa spomenute dvije liste, imao i potporu SDP-a.

Ovoga puta većina koalicijskih partnera uspjela se nagurati na jednu listu. Deset stranaka, 21 kandidat, imena manje-više poznata, većina iz stranke Damira Bajsa. Listu predvodi sam Bajs, na drugom mjestu se našla dosadašnja bjelovarska vijećnica Sabina Oltra Botinčan, treća je HNS-ova Jasna Višnjević, četvrti HSS-ov Borislav Kozić, peti HSU-ov Nedeljko Kuštović…

O današnjoj snazi Bajsove koalicije puno govori i činjenica da među desetak stranaka, uključujući i vlastitu, Bajs nije uspio pronaći kandidata za gradonačelnika Bjelovara. Još do jučer se nagađalo kako bi partneri taj zadatak mogli povjeriti aktualnom šefu bjelovarskog HSS-a Borislavu Kozićua, no to se na kraju ipak nije dogodilo. Uoči izbora špekuliralo se i o tome da bi Bajs mogao podržati kandidatkinju Centra za gradonačelnicu Danijelu Hajdinjak Prihić, no ni to nije učinio, barem ne javno. Po političkim kuloarima se šuška kako je uoči izbora na kandidaturu nagovarao i pojedine nestranačke kandidate, a slično je bilo i u nekoliko općina. No, potencijalni kandidati ljubazno su zahvalili na toj ponudi.

Kad se podvuče crta, čini se kako je Bajsov nastup na ovim izborima potvrdio tezu njegovih političkih protivnika kako niti jedna iole ozbiljnija politička opcija na suradnju s aktualnim županom više jednostavno – nije spremna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!