Sve stranke i kandidati traže promjene osim, pogađate, jednog kojem je super baš ovako

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Političar treba sposobnost predvidjeti što će se dogoditi sutra, sljedećeg tjedna, sljedećeg mjeseca i iduće godine. I imati sposobnost nakon toga objasniti zašto se to nije dogodilo”, poznata je izjava Winstona Churchilla koja se često citira baš u predizborno vrijeme.

Doba je to najbolje poznato navijačima Hajduka – stalno im nešto obećavaju: titule, kupove, europska natjecanja, a ono ništa. Tako i političari ovih dana – teći će med i mlijeko, napravit ćemo ovo i ono, sagraditi, srušiti, stvoriti, ukinuti… Predizborno je vrijeme u kojem caruju obećankovići, slatkorječivi prevaranti za koje svi znaju da pretjeruju, oni sami znaju da pola od toga što govore ne mogu i neće ostvariti, ali igra onog za govornicom i onih ispod traje godinama, stoljećima i ne prestaje. Kao ni nada Hajdukovaca.

Kako ta igra izgleda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što nude stranke i budući župani i županice? Ima li programa stranaka o kojima možemo raspravljati ili kandidati štreberski čitaju liste dobrih želja poput sastavaka u višem razredu osnovne škole?

Aktualni župan Damir Bajs na službenoj stranici svoje stranke još uvijek se s Berom bori protiv Plenkovića u Restart koaliciji i obećava pobjedu. Na Facebooku se probudio prije tri tjedna i počeo komunicirati s biračima, obilazi županiju, gleda obnovu škola, obilazi stočare i broji metre asfalta. Od programa još ni P, samo parole poput „znamo, hoćemo, možemo“, i slogana „Za još bolju županiju“, što zvuči malo iritantno nakon što je 20 godina na vlasti pa je ideju kako do još bolje županije došao tek jučer.

HDZ i Marko Marušić u središte programa su stavili „Siguran posao, nova radna mjesta, bolje plaće i bolji život“. Slijedi i obećanje: zajedničkim pristupom mene kao župana i svih gradonačelnika i načelnika u samo jednom mandatu zaposlit ćemo svih 4.000 nezaposlenih i postići punu zaposlenost. Naša je obveza svim našim ljudima omogućiti da rade i žive od svog rada i ja sam siguran da mi to možemo.“ Marušić također na službenom profilu objavljuje svakodnevne susrete s građanima u kojima „sluša njihove želje i probleme“. Nije ni čudo jer se Marušić pojavio „tek jučer“ i mora na teren da ga upozna što više potencijalnih glasača. Nastupa sa sloganom „Sad je bitno“.

SDP-ova Sandra Frčo daje „svoju sliku županije“ najavljujući nove ljude i nove mogućnosti. Njezin tim program (i obećanja) sažeo je u pet točaka: dom za starije u svakom gradu županije, povratak poljoprivrednih zadruga, sufinanciranje cjeloživotnog obrazovanja, ravnomjeran razvoj svih dijelova županije i brendiranje investicijskih potencijala. Oživljavanje zadrugarstva dvojbena je poruka jer je mnogim starijima u sjećanju formiranje zadruga uz pomoć komunističkog pendreka, iako je udruživanje poljoprivrednika neophodno za dinamičniji razvitak te grane. Možda zadruga ima samo loše asocijacije kod manjeg dijela stanovnika.

Dok većina političara poziva na razum, Domovinski pokret i Dubravka Dragašević traži sa se bira srcem. Pet je do 12 i nemamo više vremena, poručuju sa svojih plakata. „Vrijeme je da zaustavimo tišinu nastalu kao rezultat loše demografske, gospodarske, poljoprivredne i socijalne politike“. U javnom obraćanju Dragašević je rekla: u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji utihnule su tvornice, poljoprivreda i škole, a kao plod loše demografske, gospodarske, poljoprivredne i socijalne politike županija je dovedena na državno začelje. Mladi se iseljavaju i ovdje ne vide budućnost. Ne odlaze samo mladi, odlaze cijele obitelji, i to treba zaustaviti. Od 2011. do danas samo iz Bjelovarsko-bilogorske županije iseljeno je 12.000 ljudi, a to je jedan Daruvar. Sve zbog loše politike“. Domovinski pokret je, poručuju, okupio vrijedan tim stručnjaka koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći županiji da se oporavi.

Ivan Beljan iz Demokratskog HSS-a najavljuje „županiju za sve, a ne samo podobne“, želi oživjeti gospodarstvo i poljoprivredu, osigurati dostojanstvenu sadašnjicu braniteljima i umirovljenicima. Beljanu je teško jer je sa skupiono0m “otpadnika” iz Beljakovog HSS-a registriran tek nedavno i makar za sebe tvrdili da su baš oni to zdravo tkivo nekad velike stranke, istina o njima, politički profil i članovi nemaju dovoljno vremena da ih najšira javnost prepozna.

Za Darija Hrebaka i HSLS „najbolje tek dolazi“ i predstavlja se kao čovjek koji ispunjava obećanja. „Poljoprivreda je danas naša najveća prilika i planiramo je unaprijediti i modernizirati. Jedna hladnjača, 5 tržnica u 5 gradova županije, 100 staklenika samo je dio plana. Isto tako, Bilogorski doručak – proizvodi naših OPG-ova bit će u bolnici, školama i vrtićima u našoj županiji. Poljoprivredi ćemo vratiti značaj koji zaslužuje. Napravili smo u Bjelovaru, napravit ćemo i u županiji!“, poručuje Hrebak misleći i na ruralni prostor jer, što se barem Bjelovara tiče, urbana cjelina nije problem jer se započeti veliki projekti ostvaruju i kad se završi s manjim radovima po gradu, svi će morati priznati da žive u uređenijem gradu nego je to bio prije četiri godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!