Kreće izgradnja Centra kompetentnosti u KKŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U Srednjoj školi Koprivnica potpisan je ugovor vrijedan gotovo 25 milijuna kuna za radove rekonstrukcije i dogradnje Obrtničke škole Koprivnica za potrebe Centra kompetencije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ugovor su potpisali ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić te uime izvođača radova predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec.

Potpisivanju je prisustvovao i župan Darko Koren koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se u sklopu ovog projekta ukupno vrijednog 70 milijuna kuna ulaže u školstvo u Koprivnici i Đurđevcu, istaknuvši kako je riječ o uspješnom korištenju bespovratnih sredstava Europske unije.

-Centrom kompetentnosti stvaraju se uvjeti za moderno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća, čime ćemo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta i gospodarstva te povećati interes mladih za strukovna zanimanja koja su trenutno najpotrebnija u Hrvatskoj. Ovo je značajan trenutak koji smo dugo čekali, a projekt će se odlično uklopiti u vizuru Koprivnice i dati dodanu urbanističku vrijednost uz nove objekte u okruženju. Moramo spomenuti i kako je u tijeku investicijski ciklus od također 70 milijuna kuna gradnje i opremanja školskih sportskih dvorana u pet naših općina. Uz dodatna ulaganja, trenutno u sektor obrazovanja ukupno ulažemo 160 milijuna kuna što je uistinu respektabilan investicijski ciklus – naglasio je župan Koren te zahvalio svima uključenima na doprinosu realizaciji projekta, a posebno predsjedniku Uprave Radnika Habijancu na ulozi koju ima kroz rad Obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca vezan uz povezivanje obrazovanja i potreba gospodarstva.

Ravnatelj Martić zahvalio je Županiji kao osnivaču na podršci u svim aktivnostima.

-Na korak smo do ostvarenja našeg sna i uskoro ćemo imati nove, suvremeno opremljene prostore za sve učenike, profesore i gospodarstvenike. Danas ne bi bili ovdje da nismo imali izuzetno veliku potporu naše županije na čelu sa županom Korenom, a moram zahvaliti i idejnom začetniku Centra kompetentnosti i bivšem ravnatelju Ratimiru Ljubiću te projektnom timu. Ovo je velik poticaj za sve nas i značajno će doprinijeti razvoju naše škole, grada i županije – kazao je Martić.

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec kazao je kako ga raduje što je riječ o dogradnji strukovne škole, obzirom da upravo takvih zanimanja manjka na razini države.

-Stvaramo dobre temelje za razvoj strukovnog obrazovanja, a što se tiče konkretnih radova, dogradit ćemo oko dvije tisuće kvadrata za 300 učenika i polaznika Centra. Zgrada će biti A+ energetski razred, u prizemlju će se nalaziti laboratoriji, a na etažama uglavnom učionice. Rok za završetak je nešto više od deset mjeseci i vjerujem da ćemo biti i ranije gotovi – istaknuo je Habijanec.

Voditelj projektnog tima i pročelnik Upravnog odjela za financije proračun i javnu nabavu KKŽ Darko Masnec istaknuo je kako potpisivanje ugovora za radove predstavlja krunu dosadašnjih aktivnosti.

-Preostaje nam nabaviti potrebnu opremu i imat ćemo prostor u kojemu će se učenici i svi ostali moći obrazovati na suvremen način – to je garancija da će imati znanja i vještine da si osiguraju radno mjesto. Mnogo ćemo uložiti i u edukaciju nastavnika, jer bez njih nema dobrih rezultata, a naš će Centar postati jedan od značajnijih u regiji za strukovno obrazovanje – kazao je Masnec.

Gradonačelnik Jakšić govorio o značaju Centra za obrazovni i gospodarski sektor, a rekonstruirana će se zgrada odlično uklopiti uz novu dvoranu OŠ Đuro Ester.

-Primjetna je potreba za ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu, ali i u nove kompetencije i znanja, a sve kako bi naše gospodarstvo išlo naprijed. Sve analize nam ukazuju na važnost strukovnih zanimanja, a ovo je dobar pokazatelj koliko su Koprivnica i Županija predane ulaganju u obrazovni sustav – naglasio je Jakšić.

Prijavitelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, partneri su Županija i Strukovna škola Đurđevac, dok stručna podršku u provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ. Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac rekonstruirat će se, nadograditi i opremiti sa svom relevantnom specijaliziranom opremom vezanom za (pod)sektore elektrotehnike i računalstva, što će omogućiti pristup kvalitetnom učenju temeljenom na radu te razvoj kompetencija radne snage i budućih zaposlenika lokalnih i regionalnih tvrtki.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, ravnateljica PORA-e KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, predstavnici tvrtke Radnik, pročelnici županijskih upravnih tijela te članovi projektnog tima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!