Nakon osam poskupljenja, devetim aneksom bolnica pojeftinila za gotovo 650 tisuća kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Izgradnja nove bjelovarske bolnice ulazi u svoju završnu fazu. Zanimljivo je da su cijene radova u proteklih godinu dana rasle zbog troškova izvan troškovnika, a sada se odjednom smanjuju. Tako je ukupna vrijednost projekta spuštena za nešto manje od 650 tisuća kuna pa sada iznosi 217 milijuna kuna bez PDV-a. Voditelj projekta Dario Markanović nije precizirao gdje su pronađene uštede.

– Racionalizacijom projektnih rješenja smanjili smo troškove i dodatkom ugovora definirali i dokazali da će radovi prema trenutačnom statusu napretka biti manji nego što je bilo navedeno početnim ugovorom. Projekt napreduje u skladu s ugovorenim rokovima – istaknuo je te dodao da na tržištu ima dosta problema oko rokova dostave materijala i raspoloživosti kvalificirane radne snage. Unatoč tome, tvrdi, kod radova na bolnici nema takvih problema. Milenko Previšić iz IGH potvrdio je da se radovi izvode u skladu s projektnom dokumentacijom te da je aneksima ugovora došlo do određenih ušteda. Ravnatelj bolnice Ali Allouch zadovoljan je napretkom radova.

– Opća bolnica Bjelovar prva je u Hrvatskoj koja je uz potporu osnivača na čelu sa županom uvela trajni poziv za subvenciju za ostanak i dolazak medicinskih djelatnika. Ona prema svojoj sistematizaciji ima pravo na 144 liječnika, a sada ih je zaposleno 140. Na početku mog mandata bilo ih je 122 – naglasio je. Dodao je da će nova bolnica zasigurno podići kvalitetu zdravstvene usluge.

– Opreme neće nedostajati jer mi objekt ne radimo od nule, mi imamo i bolnicu i opremu. U posljednjih četiri ili pet godina napravili smo strategiju ulaganja u kadar, opremu i objekte. Pripremili smo se za to da ne ulazimo u prazan prostor, opremu imamo. U bolnicu ulazimo s našom opremom, no sigurno ćemo je s vremenom modernizirati – izjavio je. Nova bolnica, podsjetimo, prostirat će se na gotovo 20 tisuća četvornih metara. Allouch je istaknuo da će se u njoj nalaziti sve operative grane, centralni operativni blok, centralna sterilizacija, dnevne bolnice i dnevne kirurgije, no da je prerano govoriti o novim zapošljavanjima. Trenutni kapacitet je popunjen, naveo je.

Zamjenik župana, Neven Alić otkrio je da se primopredaja bolnice očekuje za tri mjeseca. Župan Damir Bajs iz samoizolacije je poručio da je veoma zadovoljan napretkom radova te naglasio da je projekt napravljen u rokovima i ispod ugovorene cijene. Zahvalio je svima koji rade na projektu, a osobito ravnatelju bolnice.

Ponovimo činjenice o gradnji: prvim projektom zgrade bolnice troškovi su bili predviđeni u iznosu od 160 milijuna kuna, zatim uvećani za još pet milijuna. Ponuda Radnika bila je 272 milijuna s PDV-om, dakle 107 milijuna više od projektirane, a koja je nakon osam aneksa povećana za novih tri milijuna. Sada je devetim aneksom smanjena za malo manje od 650 tisuća kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!