Osim Daruvara, i Lipik pokreće obuku neplivača

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK/DARUVAR – Ovog ljeta u Lipiku će se održati program obuke neplivača, a bude li dosta zainteresirane djece, plivanje bi u tom gradu moglo postati stalnom aktivnošću, kao u Daruvaru. Naime, magistar kineziologije, trener Petar Otković svoje znanje prenosi na djecu u oba ta grada te nam je otkrio kad se planira navedena obuka.

– Program obuke neplivača je zamišljen da se u Lipiku odradi u srpnju i kolovozu. Mi ćemo ovisno o broju zainteresiranih polaznika slagati grupe i skupine s kojima ćemo raditi. Skupine će imati do deset polaznika kako bi se osigurala kvaliteta rada, a s njima će biti minimalno jedan ili dva trenera. To će biti uglavnom u prijepodnevnim satima, a ako bude interesa onda ćemo ubaciti i poslijepodnevne sate – navodi. Bude li ovaj program zanimljiv ljudima, planira se pokrenuti i plivanje tijekom cijele godine u lipičkim toplicama. U Daruvaru se program obuke uglavnom provodi u poslijepodnevnim satima.

– U Daruvaru obuku provodimo već otprilike dva mjeseca, sad smo malo stali zbog epidemioloških mjera. Tu radimo malo drugačije, već je prošao jedan ciklus programa obuke jer radimo jedan ciklus mjesečno i onda djecu upisujemo dalje u taj program škole plivanja koja se održava redovito, dvaput godišnje – kaže te dodaje da postoji puno zainteresiranih te da su popunjeni i dva mjeseca unaprijed. Zbog prostornog ograničenja, moguće je primiti 30 polaznika po ciklusu, odnosno tri grupe. Obuka neplivača, ističe trener, obuhvaća samo osnovno znanje plivanja kako bi se mogao pratiti program škole plivanja koji se održava kroz cijelu godinu.

– Obuka je osmišljena kroz 20 školskih sati. Uglavnom radimo neke vježbe privikavanja na vodu, prevladavanja straha od vode, vježbe disanja, klizanja po vodi i neke osnovne tehnike. To su uglavnom ruke kraul, noge kraul ili noge kraul, a ruke prsno, zavisi kako kome paše u tih prvih par sati. Tu se dobije neko osnovno znanje da se može preplivati dužina od 15 do 20 metara i odraditi normalan trening u školi plivanja. U školi plivanja krenuli smo s kraul i leđnom tehnikom, ali planiramo raditi sve tehnike, i prsno i delfin. Delfin je najkompliciraniji pa ćemo to ostaviti za kraj. Potrebno je nekoliko mjeseci do godine dana da se ta znanja malo stabiliziraju, a onda nam je plan krenuti s natjecanjima ako bude interesa djece – ističe. Reakcije djece i njihovih roditelja su odlične, svi su zadovoljni i smatraju da je ovaj program baš nedostajao kako u Daruvaru, tako i u Lipiku. Trener navodi da ima interesa i kod onih nešto starijih, a s njima se uglavnom odrađuju individualni treninzi. Zbog toga je cilj ove inicijative pokrenuti plivački klub ili rekreaciju plivanja za sve generacije i tijekom cijele godine.

– Program obuke u Lipiku će obuhvaćati sedam dolazaka po dva školska sata, a tko bude zainteresiran dalje planiramo cjelogodišnju aktivnost plivanja kao rekreaciju. One bolje bismo usmjerili na natjecanja. U Lipiku je program obuke namijenjen za vrtićku i osnovnoškolsku djecu. Vrtićka djeca će imati program privikavanja na vodu u manjem fondu sati od nekih 10 do 12 školskih sati. To će uključivati samo privikavanje na vodu, održavanje na vodi i svladavanje straha, dok bi osnovnoškolci radili program obuke gdje bi dobili osnovno znanje plivanja. To je za cijelu osnovnu školu, od prvog do osmog razreda, iako ni srednjoškolce ne bismo odbili. Kad zatvorimo prijave onda slijedi razvrstavanje djece prema uzrastu i prema osnovnom znanju plivanja. Premda dob nije strogo definiran uvjet, ne bismo uzimali djecu ispod tri ili četiri godine – objašnjava trener koji inače radi kao asistent na Kineziološkom fakultetu u Osijeku.

– U Lipiku je cijena 150 kuna, s tim da će Grad Lipik sufinancirati 100 kuna. Gradonačelnik je to ponudio kao svoju inicijativu, pa će roditelji morati platiti samo 50 kuna. U Daruvaru je cijena 200 kuna – otkriva. Plivanje je jedan od najzdravijih sportova uopće jer su u njemu aktivirani cijeli mišićni i lokomotorni sustav.

– Djeca u najmlađoj dobi imaju senzibilne faze u kojima se pojačano razvijaju određene sposobnosti poput koordinacije, agilnosti i brzine što se plivanjem dosta razvija, posebno koordinacija jer u isto vrijeme rade i ruke i noge. Plivanje prevenira mnoge bolesti, poput bolesti krvožilnog sustava. Jako je dobro za zdravlje, rast i razvoj djece budući da se oni puno istežu tijekom samog treninga. Od prednosti bih još naveo socijalizaciju, odnosno druženje s vršnjacima i rad u timu. Radimo i dosta natjecanja gdje djeca moraju prihvatiti poraz ili pobjedu, čestitati drugome, naučiti čekati red i slično. Ostvarujemo dosta tih odgojnih ishoda, pored ovih sportskih i rekreativnih – ističe trener. U Daruvaru je prijašnjih godina postojala obveza škola da provode obuku neplivača, no to je prestalo. Trener Otković otkriva da je u planu ponovno pokretanje tog programa koji će sufinancirati Ministarstvo sporta i turizma.

– Dobili smo projekt Ministarstva sporta i turizma pod nazivom Hrvatska pliva gdje smo mi kao nositelji i Češka osnovna škola u Daruvaru kao partner dobili projekt gdje ćemo za sve treće i pete razrede provesti program obuke neplivača. Sredstva su osigurana od tog projekta kojim ćemo financirati i trenere, opremu i termine za bazene. Za učenike će biti potpuno besplatno – navodi. Projekt je vrijedan više od 40 tisuća kuna. Ministarstvo će sufinancirati 80 posto njegove vrijednosti, a s preostalih 20 posto Grad Daruvar sudjelovat će u sufinanciranju ulaznica za bazen učenicima. Ako ste zainteresirani za ove programe ili imate pitanja, možete se obratiti treneru Otkoviću na Facebook stranici Sportska udruga Super – sportaš.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!