Miljenko Manjkas: Otkad je utuživo propitivanje trošenja novca poreznih obveznika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odgovor ravnatelju Opće bolnice Bjelovar, dr. Ali Allouchu na prijetnju tužbom:

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr. Ali Allouch 11. svibnja 2021. objavio je priopćenje u kojem mi kao nakladniku portala Klikni.hr prijeti tužbom.

Razlog, pisanje portala „može  dovesti do narušavanja povjerenja građana u normalno i kvalitetno funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite.“

Baš bih volio vidjeti taj pravni postupak koji bi utvrdio da postavljanje pitanja o gradnji bolnice, cijeni, kreditima, aferama, kaznenim prijavama, izvidima USKOK-a.., može  dovesti do narušavanja povjerenja građana u normalno i kvalitetno funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite. Potpuno suprotno, oni koji odbijaju dati odgovore, objaviti ugovore, vantroškovničke radove,  anekse… samo oni mogu dovesti do narušavanja povjerenja građana, a samo jasni odgovori na ta pitanja mogu osnažiti povjerenje građana. Preporučam doktoru Allouchu da pročita Zakon o pravu na pristup informacijama.

Doktor Allouch u svom priopćenju nadalje „oštro osuđuje svaki pokušaj „uvlačenja“ Opće bolnice Bjelovar u bilo kakve „političke igre“ i nadmetanja!“

Ako je netko Opću bolnicu Bjelovar do grla uveo u političke igre, onda je to ravnatelj Ali Allouch. Dok javnosti obznanjuje da oštro osuđuje svaki pokušaj uvlačenja bolnice u bilo kakve političke igre, „apolitični“ doktor tekst svog priopćenja šalje na odobrenje u kabinet župana Bajsa, što je iz mailing liste moglo vidjeti šezdesetak primatelja priopćenja koje je dr. Allouch odaslao medijima.

Doktore, doktore… kakva blamaža.

Ako dr. Allouch osuđuje svaki pokušaj uvlačenja OB Bjelovar u bilo kakve političke igre, zašto je do sada obavio desetine foto sessiona i press konferencije isključivo i samo s jednim kandidatom za župana? Zašto se mjesecima prije nije odmaknuo od kampanje? Ili, ako se već naslikavao s  jednim kandidatom, zašto to nije činio i sa ostalima, kada svi kandidati bezrezervno podržavaju dovršetak gradnje bolnice.

Vrhunac je bio Allouchov prošlotjedni predizbornom igrokaz s kandidatom za zamjenika župana Nevenom Alićem o smanjenju cijene bolnice za cca 600 tisuća kuna, nakon što je cijena projekta, mijenjana  barem petnaest puta i povećana za ukupno oko 110 milijuna kuna.

Dakle, ravnatelj koji je već mjesecima u predizbornoj kampanji u korist jedne političke opcije, optužuje druge da sudjeluju u kampanji.

Ravnateljeva tvrdnje da su troškovi izgradnje bolnice predočeni javnosti pravodobno i u svim njihovim detaljima naprosto nisu točni. Urednici portala Klikni.hr uvjeravaju me da su prije više od mjesec dana poslali pet pitanja na koja nikada nisu dobili ravnateljev odgovor.

Demagoške fraze iz priopćenja poput entuzijazma, odricanja i istinske predanosti svih aktera koji sudjeluju u izgradnji bolnice; profesionalno, etično i transparentno, vođenom projektu;  Allouchovom sudjelovanju u Domovinskom ratu; iznimnom trudu, naporu i etičnosti svih zdravstvenih radnika, nemaju nikakve veze s pitanjima na koja javnost traži odgovor.

Jednako tako njegova tvrdnja da su svi radovi pri gradnji bolnice provedeni uz nadzor i suglasnost svih nadležnih državnih i javnih tijela za novinare nikako ne znači da više ne trebaju postavljati pitanja od interesa javnosti dr. Allouchu, ali i nadležnim državnim i javnim tijelima koje on spominje, jer to je njihov posao.

Dr. Allouch na kraju zaključuje da se nizom spornih objava i članaka dovodi u vezu s kriminalnim radnjama poduzetim tijekom izgradnje Opće bolnice Bjelovar, koji su objavljeni isključivo s ciljem njegove difamacije i potrebama predizborne kampanje, ali pri tome ne navodi niti jednu difamaciju. On ne razumije da njega u vezu s kriminalnim radnjama dovode drugi, a da Klikni.hr samo izvještava o tome i povremeno komentira neki od događaja.

Na žalost, do pojave portala Klikni.hr o brojnim temama od interesa javnosti na ovim prostorima nitko nije javno progovarao, pa se pojedini javni akteri sada teško nose s tim.

Poznato je da župan Bajs idiličnu sliku o sebi godinama gradi plaćajući sve lokalne medije. Dovoljno je pogledati mjesece i godine unatrag, sve sami hvalospjevi. Zabranjeno je i propitivati, a kamoli kritizirati. Ali lokalni mediji trebali bi znati da smisao članka 33. Zakona o elektroničkim medijima nije graditi kult lokalnih dužnosnika, nego izvještavati javnost o aktivnostima lokalne i regionalne uprave i samouprave koje su u interesu građana.

Bit će zanimljivo istražiti ima li možda i bolnica neki Ugovor o medijskom praćenju s odabranim medijima? Plaća li i ravnatelj po uzoru na Župana stvaranje ljepše slike o sebi? To bi tek bio pravi skandal. S jedne strane zaduživati se kod banaka za gradnju nove bolnice, kuburiti s novcem za lijekove, a s druge plaćati odabrane medije za peglanje imidža ravnatelja.

Što se portala Klikni.hr tiče, nikakve prijetnje neće spriječiti njegove novinare da propituju postupke osoba koji upravljaju novcem poreznih obveznika. Poruke iz priopćenja dr. Allaucha, pokazuje da on ne razumije suštinsku razliku između pozicije ravnatelja javne ustanove i privatnih poduzetnika. Dok se god bolnica gradi novcem građana (poreznih obveznika) uloga medija je propitivati kako se troši taj novac, a ravnateljeva, omogućiti im uvid u to. S druge strane, poduzetnik upravlja vlastitim novcem, njegova obveza je uredno plaćati porez i plaće radnicima, iz kojih se onda financira i bolnica i osobni dohodak dr. Allaucha.

Onaj tko upravlja ustanovom koju financiraju građani, trebao bi shvatiti da je dužan istim tim građanima objašnjavati kako raspolaže njihovim novcem.

 

Miljenko Manjkas

Klikni.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!