U jednoj općini BBŽ zamjenika načelnika imat će i pripadnici manjinske – hrvatske zajednice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao i uvijek, na lokalnim se izborima za zamjenike župana, gradonačelnika i općinskih načelnika natječu i predstavnici nacionalnih manjina. S obzirom da je Bjelovarsko-bilogorska županija manjinama najbogatija u Hrvatskoj, na ovdašnjim listama ih ne nedostaje. Tako je i Daruvarčanin, SDP-ov Saša Lukić krenuo po novi, četvrti mandat za zamjenika župana ispred srpske nacionalne manjine. Proteklih je godina, ističe, sa svojim suradnicima puno radio za dobrobit građana.

– Puno smo radili na obnavljanju infrastrukture i stvaranju uvjeta za naša vijeća i nacionalnu zajednicu na području županije. Ostvarili smo niz projekata, a najznačajniji je treći srpski kulturni centar u Rogoži vrijedan oko 1,2 milijuna kuna. Njega ćemo uskoro otvoriti – najavio je. Smatra da je veoma loše što se još moraju baviti pitanjima cestovne i vodovodne infrastrukture i nada se da će se sve to ubrzo napraviti. U podršku birača vjeruje, a veseli ga i konkurencija.

 

Saša Lukić kaže kako ga svaka konkurencija veseli

– Svaki put sam imao konkurente. Konkurencija je uvijek dobrodošla i ja pozivam na ‘fair play’ i konkretnim programe. Bolje da imam konkurenciju nego da je nemam kao neki kolege, bolje je da ljudi izaberu. Pozdravljam konkurenciju u svakom smislu – naglasio je. Jedina mu je konkurencija ove godine Dragiša Žutinić iz Domovinskog pokreta koji se kandidirao po prvi put. Lukiću ne zamjera ništa, no vjeruje da može bolje.

– Mislim da je moguće ostvariti više što se tiče manjina, ali i svih ostalih ljudi. Stariji nemaju nikakvu pomoć i to bi trebalo malo drugačije regulirati. Ja bih to volio probati ako bude moguće. Ne želim nikome ništa obećati, napravit ću što bude u mojoj moći – ističe te dodaje kako je uvijek tu za ljude.

Dragiša Žutinić vjeruje kako može bolje od aktualnog srpskog dožupana

Osobito je zanimljiva situacija u Končanici, gdje su Hrvati nacionalna manjina, dok je većinsko stanovništvo češkog podrijetla. Jaroslav Koči, kandidat za zamjenika općinskog načelnika ispred hrvatske zajednice u toj općini, kao predstavnik grupe birača, rekao nam je da mnogi od njih preuzimaju hrvatsko državljanstvo, vjerojatno zbog sigurnosti u budućnosti. U svom programu fokusirao se na mlade i poljoprivredu.

– Naš je kraj pretežno poljoprivredni, mi gotovo da ni nemamo industrije. Mladima želimo pomoći sa sufinanciranjem za objekte, kupnju prve nekretnine ili adaptaciju postojeće. Taj natječaj je i dosad bio aktivan, no mi nudimo više novca za to. Isto tako, za prvo dijete davali bismo pet tisuća, za drugo sedam tisuća, a za treće dijete sedam tisuća kuna. Nudimo sufinanciranje prilikom kupnje plavog dizela za traktore s 30 lipa po litri te sufinanciranje tehničkog pregleda za traktore u iznosu od 400 kuna – navodi. Dodao je da se već 12 godina nalazi na funkciji vijećnika te otkrio da na izbore izlazi oko 50 posto birača Končanice. Protukandidat Kočiju je HDZ-ov Franjo Berečki 

Koči na izbore ide ispred manjinskog hrvatskog naroda u Konačnici

Svoje predstavnike za zamjenike imaju i pripadnici češke nacionalne manjine. Za zamjenicu župana ponovno se natječe Tanja Novotni Golubić, za zamjenika gradonačelnika Daruvara Vladimir Bilek, a kandidatkinja za istu dužnost u Grubišnom Polju je Ana-Maria Štruml-Tuček. Zamjenika iz svojih redova imat će i dežanovački Česi, a za tu dužnost natječu se dosadašnji zamjenik Slavko Nehvatal te Kristina Kubišta i Zdenko Pihir.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!