Otvoren novi dječji vrtić u Lipiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu, 12. svibnja 2021. godine, posjetila Požeško-slavonsku županiju, pri čemu je u nazočnosti gradonačelnika grada Lipika Vinka Kasana, gradonačelnice grada Pleternice Antonije Jozić i zamjenika gradonačelnika grada Požege Ferdinanda Trohe svečano otvorila Dječji vrtić Kockica u Lipiku, posjetila Državnu ergelu Đakovo i Lipik i održala sastanak s gradonačelnikom Lipika i suradnicima te predstavnicima ergele. Također, u županiju su upućena 23 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 9,4 milijuna kuna, pri čemu je ministrica Vučković Gradu Lipiku uručila ugovor o potpori za realizaciju projekta Edukativni park Marino Selo.

Zahvaljujući odobrenoj potpori od 7,4 milijuna kuna u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja izgrađen je Dječji vrtić Kockica, čime je osiguran predškolski odgoj za čak 56 djece. U Požeško-slavonskoj županiji ukupno je 5 ovakvih projekata za koje je ugovorena potpora u vrijednosti većoj od 29 milijuna kuna, dok je na razini Hrvatske riječ o 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna.

-Iz Programa ruralnog razvoja do sada je u Požeško-slavonskoj županiji ugovoreno više od 497 milijuna kuna potpore, od čega je već isplaćeno više od 394 milijuna kuna. Od toga su u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, ugovorena 33 projekata vrijednosti veće od 91 milijun kuna, što uključuje 5 ulaganja u dječje vrtiće, 5 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 5 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta-, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković te istaknula i projekte prijavljene na Mjeru 4 za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, od kojih je čak 11 u Slavoniji, a putem kojih će se „pridonijeti povećanju kapaciteta u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20 tisuća krmača te, ukoliko se ostvari samo 80% projekata, podići samodostatnost u tome segmentu na 85%.“

Također, ministrica poljoprivrede je održala sastanak s gradonačelnikom grada Lipika Vinkom Kasanom i suradnicima te predstavnicima Državne ergele Đakovo i Lipik – koja danas na lokaciji Lipik broji 75 konja. Tema sastanka bio je projekt rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku, koji je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede uvršten u Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Projektna dokumentacija je izrađena od strane Grada, a od strane Ministarstva poljoprivrede i Državne ergele Đakovo i Lipik već je u pripremi dokumentacija za provedbu postupka javne nabave. Ergela je odredila nužni dio izgradnje potreban za preseljenje konja iz postojeće štale u nove prostore – procijenjena vrijednost sredstva za izgradnju sabirne prometnice i tri štale za konje i gnojnica iznosi više od 20 milijuna kuna.

Dodatno, ministrica Vučković je u Gradu Lipiku dodijelila ugovor iz Mjere 8 Programa ruralnog razvoja za projekt Edukativnog parka Marino selo u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!