Nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je 13. svibnja od 06 do 09 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu na području naše županije.

Nadzor koji je naročito bio usmjeren na korištenje sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih auto sjedalica, rezultirao je sankcioniranjem 26 prometnih prekršaja. Od tih 26 prekršaja njih 22 je bilo u skladu s akcijom, odnosno utvrđeno je 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog prijevoza djece.

Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna. Za 11 prekršaja su izdana upozorenja, za njih devet je izdano izvješće o počinjenom prekršaju dok je za dva prekršaja naplaćena novčana kazna.

Ono na što se želi skrenuti pažnja je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!