Prijave zbog sugeriranja biračima za koga glasati, plakata, grafitnih olovaka i sličnog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izborni dan u Hrvatskoj protječe bez većih problema, izvijestili su iz DIP-a. Nakon što su jutros iz platforme Možemo sami prijavili da netko u njihovo ime građanima šalje SMS poruke da izađu na birališta, HAKOM je blokirao brojeve s kojih se kršila izborna šutnja.

Incidenti su zabilježeni u Rijeci i Sisku, gdje je intervenirala i policija. U Rijeci se radilo o usmjeravanju birača da glasaju za određenu opciju, dok se u Sisku na jednom biralištu pojavio građanin s većim brojem glasačkih listića.

Našoj redakciji javio se pak mještanin Grubišnog Polja koji je izbornom povjerenstvu prijavio slučaj kršenja izborne šutnje na biralištu u Velikoj Barni gdje je, kaže, na krovu jedne kuće preko noći izvješen plakat jednog kandidata za gradonačelnika.

Na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Iz Državnog izbornog povjerenstva su izvijestili kako nisu imali većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

Plakat preko puta jednog biračkog mjesta na grubišnopoljskom području

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!