Prijam zbog pomoći branitelju ili blaćenje protukandidata u kampanji?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Župan Damir Bajs pozvao je Milu Štrka, hrvatskog branitelja i umirovljenog policajca koji vodi spor s bjelovarskim HZMO.

-Drago mi je da me gospodin Bajs danas pozvao da obrazložim svoju situaciju u vezi ostvarivanja mojih, ali i prava drugih hrvatskih branitelja na Mirovinskom zavodu u Bjelovaru, koji gubi liječničku dokumentaciju i ne poštuje presudu Upravnog suda iz Zagreba koji je presudio u moju korist. Oni odbijaju izvršiti tu presudu, premda su dobili nalog da postupe po njemu. Oni to nisu napravili te sam ponovno morao podnositi zahtjev u Zagrebu Upravnom sudu, koji su opet odbili i produžili rokove. Na kraju je to rješenje sklepano na brzinu da se ne zna ni zbog koje sam bolesti otišao u mirovinu, zbog kojih ozljeda, na osnovu čega, napisan je samo obračun bodova i kolika će mi biti mirovina – ispričao je Štrk koji unatoč 30-ak dijagnoza nije u mirovini. Rekao je da je u „profi mirovini“ te da može raditi pola radnog vremena na građevinskim poslovima na osnovu završene osnovne škole.

HZMO pak u svom priopćenju pobija te optužbe: „Rješenje kojim je g. Štrk ostvario pravo na invalidsku mirovinu doneseno je nakon pozitivne presude Upravnog suda u Zagrebu od 12. rujna 2017., u kojem je Upravni sud vratio predmet na ponovno postupanje HZMO-u, Područnom uredu u Bjelovaru, a od studenog 2018. g. Štrk nije se obratio HZMO-u s dodatnim zahtjevima. G. Štrku redovito se isplaćuje dio mirovine koji je ostvaren sudjelovanjem u Domovinskom ratu, dok za dio mirovine, koji se ostvaruje prema Zakonom o mirovinskom osiguranje, ne ispunjava propisane uvjete, odnosno jednu trećinu radnog vijeka pokrivenog stažem.“

-Vodim spor oko kamata s Mirovinskim, građansku parnicu. Također, u policiji postoji jedan pravilnik o dodjeli dva čina više, no oni to nisu poslali MUP-u. Na moj upit MUP-u odgovorili su mi da to Mirovinski zavod traži po službenoj dužnosti, a da ja kao privatna osoba to ne mogu zatražiti. Bilo je propusta i masa optužbi od strane gospodina Marušića da sam politički angažiran. Nisam ni u jednoj političkoj stranci već nekih 20 godina. On je, koliko vidim u HDZ-u, ja sam bio u HDZ-u 90-e godine, prije njega, tako da ne vidim tu nekakvu politiku da se miješa. Radi se samo o mirovinskim pravima, pravima branitelja koja nam se uskraćuju. To je masa ljudi koji još ne mogu doći do potvrde da su uopće bili branitelji. Dokumentacija od 105. brigade je premještena u Karlovac, tamo se treba ići osobno, ne možete ništa poštom ili mailom, ništa. Gospodin Marušić je izjavio da on nije bio zaposlen u to vrijeme, no čuo sam da je on počeo raditi u lipnju, a presuda je stigla u rujnu te godine, tako da je bio na tom poslu – kazao je.

HZMO je odgovorio i na tu tvrdnju: „Što se tiče navoda da HZMO nije isplato kamatu na zaostatke njegove mirovine u razdoblju od 2014. do 2017., napominjemo da Zakonom o mirovinskom osiguranju isplata kamata nije predviđena, već je to predmet redovitog građanskog spora, koji je u tijeku. HZMO će postupiti sukladno odluci nadležnog suda u tom predmetu.“

Na novinarsko pitanje je li pokušao stupiti u kontakt s Marušićem, odgovorio je da je nakon dobivene presude otišao u HZMO te zamolio službenicu da ga uputi svom šefu koja mu je rekla da on nije tamo, no gospođa koja je stajala u redu iza njega rekla mu je da je on netom prije prošao pokraj njega. Nakon toga više nije pokušao doći do njega. Službeno je slao molbe za razgovor, no odgovorili su mu samo jednom kad su mu poručili da se predmet rješava te da nema potrebe za razgovorom.

Otkrio je i da mu nije priznat radni staž od dvije, odnosno četiri godine koje je proveo na bolovanju.

-Živio sam u Njemačkoj do 90., došao sam kao dragovoljac u rujnu ili kolovozu. Prošao sam liječnički pregled za policajca te sam počeo raditi kao prometni policajac. Većinu vremena smo proveli na terenima. Istupio sam iz policije i otišao u HV, no tamo sam bio jako kratko u Vinkovcima na prvoj crti bojišta. Pukao mi je čir tada, a zatim ponovno u civilstvu te sam časno otpušten iz HV-a. Imam dvije godine bolovanja na koje mi MORH nikad nije odgovorio zbog čega mi ne žele izdati potvrdu da sam dvije godine bio na bolovanju. To mi nije ušlo u radni staž, to je dva plus dva, četiri godine. Ne žele mi izdati potvrdu ni nakon četiri godine, otkad sam predao zahtjev. Primili su moj zahtjev, ali ne žele odgovoriti. Imam papire na kojima piše rješenje da se nalazim na bolovanju te da i dalje dužim uniformu te dvije godine doma, jedino nisam dužio oružje – pojašnjava Štrk. Dodao je da zna i za druge slučajeve svojih suboraca koji mu se javljaju sa svojim problemima.

Župan Bajs naglasio je da je gospodina Štrka upoznao danas.

-Moram reći da mi je žao da gospodin Štrk, ali i niz naših branitelja vrlo teško ostvaruju svoja prava u mirovinskom sistemu, pa i u našem Zavodu u Bjelovaru. Tri puta je predana dokumentacija, a tek je presudom Upravnog suda izdano polovično rješenje i još nije do kraja riješeno pitanje gospodina Štrka. Mi ćemo uputiti zahtjev da vidimo zbog čega to nije riješeno i poslati požurnicu prema institucijama od Ministarstva obrane do Državnog zavoda da se ta situacija u cijelosti riješi – izjavio je Bajs te dodao da mu je žao što Štrk nije ostvario svoja prava na radni staž i na čin koji je trebao dobiti. Zaključio je da branitelji ne bi trebali na Upravnom sudu ostvarivati svoja prava te izrazio nadu da će se ova nepravda ispraviti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!