Županija otprije poznata po gradonačelnicama sada ima i županicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

POŽEGA – Požeško-slavonska županija jedina je županija u Hrvatskoj kojoj je na čelu žena. Na minulim izborima ondje je uvjerljivu pobjedu odnijela HDZ-ova Antonija Jozić, osvojivši 58,12 posto glasova. Nešto više od 18 posto dobio je svaki od njezinih protukandidata, Josip Ređo (DP-MOST) i Luka Samardžija (SDP). Političko upravljanje za Jozić neće biti nikakva novost jer je prije ovih izbora bila gradonačelnica Pleternice. Nova županica priznaje kako ju je izborni rezultat pomalo iznenadio.

-Istina, u stranci smo priželjkivali pobjedu u prvom krugu, no ukupni broj osvojenih glasova nas je zaista ugodno iznenadio. Hvala biračima na tome – poručila je Jozić. Dodala je kako se nada da neće dugo biti jedina županica u Hrvatskoj. To bi se moglo promijeniti već iduće nedjelje, kada bi birači u Karlovačkoj županiji u drugom krugu izbora mogli izabrati Martinu Fordek-Hajdin (HDZ-HSLS) koja se za dužnost bori sa Stjepanom Mikulandrićem (SDP-HSS). Jozić se nada kako će takve priče potaknuti i druge žene na akciju.

-Nadam se da će i moj izbor za županicu biti poticaj drugim ženama da se uključe u politiku. Prije ovih izbora ja sam u dva mandata bila gradonačelnica Pleternice, a jednom zamjenica. Dakle, moj politički put nije bio strelovit, već temeljit i nadam se da će to biti prepoznati kao jedan logični slijed – kaže Jozić.

Na minulim izborima uvjerljivo je pobijedila i pakračka „čelična lady“ Anamarija Blažević. O tome kako je odrađivala gradonačelničku dužnost četiri godine prije toga možda najbolje govori činjenica da na ovim izborima nije imala protukandidata. Blažević ne krije oduševljenje zbog toga što njezina županija sada ima županicu.

-Veselim se ovom razdoblju pred nama u kojem ćemo potvrditi da žene itekako imaju mjesto u politici. Naša nova županica već je pokazala kroz dosadašnji politički rad tu jednu snagu i ona će to, sigurna sam, prenijeti na cijelu županiju – kaže Blažević.

Nakon Antonije Jozić, na čelo Pleternice ponovno je došla žena. Riječ je o Mariji Šarić, dosadašnjoj direktorici tamošnjeg Poduzetničkog inkubatora.

A kako na žensku konkurenciju u Požeško-slavonskoj županiji gledaju muški političari? Sudeći prema reakciji lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, dame na odgovornim položajima dobitna su kombinacija.

-Ja sam navikao raditi sa ženama. Zapravo, oko mene su uglavnom žene, od pročelnice, do voditeljica odjela. I mogu reći da s njima odlično surađujem. Izuzetno su korektne, lojalne, stručne i odgovorne. I moje kolegice u gradovima i županiji imaju zavidno iskustvo, tako da sam uvjeren da će u našoj županiji u iduće četiri godine stvari funkcionirati odlično – zaključuje Kasana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!