Bajsova koalicija: SDP – DP, čeka se izbor srpske manjine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Napeto je uoči drugog kruga izbora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Aktualni župan, nezavisni Damir Bajs, u prvom je krugu ostvario prednost malo manju od 2 posto u odnosu na protukandidata, HDZ-ovca Marka Marušića, a sve se dodatno zakompliciralo najavama novih koalicija u Županijskoj skupštini. O tome je danas izvijestio i HTV, a prilog možete pogledati OVDJE.

“Za još bolju županiju” – pod tim geslom Damir Bajs kreće po treći uzastopni mandat. On bi, smatra, trebao biti potvrda dosad postignutog.

– Bili smo zadnji po povlačenju novca iz fondova EU-a, sada smo treći po županijski vođenim projektima. Bili smo zadnji po ulaganju u školstvo i zdravstvo, kad govorimo o školstvu – drugi smo i na kraju, samo je 8 županija imalo porast zaposlenosti u krizi izazvanoj koronom – mi smo jedna od tih, rekao je Bajs, kandidat za bjelovarskog župana (NL, HSU, SU, BUZ, HNS, DEMOKRATI, REFORMISTI, NSH, GLAS, HSS BRAĆE RADIĆ, HSS).

No njegov protukandidat kaže da ti pokazatelji nisu dio stvarnih statistika.

– On županijom upravlja 20 godina, a, prema svim ključnim parametrima, naša županija je među najnerazvijenijima u Hrvatskoj. Moj program je ubrzani razvoj, ali dok je damir Bajs tu, nema ubrzanog razvoja i to vidimo zadnjih 20 godina, rekao je Marko Marušić, kandidat za župana HDZ-a i HSLS-a.

Obojici su prioritet veliki projekti, Bajsu bolnica, Marušiću uz nju i brza cesta, no prvi koraci bit će različiti.

– Dakle, to će biti za mene, jer sam i sada župan, samo nastavak onoga što radim, a to je završetak najvećeg projekta koji vodi bilo koja županija u Hrvatskoj, nove zgrade OB-a Bjelovar. Naravno, treba završiti još 20-ak škola koje su u tijeku gradnje, kazao je Bajs.

– Prvo ću si smanjiti plaću, ne zato što sam populist, već zato što bi mi bilo sramota primati jednu od najvećih plaća među županima dok su stanovnici naše županije na predzadnjem mjestu po visini plaća, naglašava Marušić.

Bajs svoju prednost vidi u širokoj koaliciji od čak 14 stranaka koje ga podupiru.

Ja sam jedan od mlađih župana u Hrvatskoj, ali imam iskustva. Uz iskustvo imam znanje volju, htjenje i želju da napravimo ono što je potrebno da županija ide i dalje u pravom smjeru, kazao je Bajs.

Marušić mu, pak, zamjera nesuradnju s gradovima i općinama.

– Svih pet gradonačelnika i 50% načelnika naše županije koji su izabrani u 1. krugu snažno podupire mene i to smatram svakako svojom prednošću, kaže Marušić.

Nakon što su SDP i Domovinski pokret najavili koaliciju s Bajsom, bit će zanimljiv i rasplet u Županijskoj skupštini, u koju dodatno treba izabrati dva predstavnika srpske nacionalne manjine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!