Nova Rača bez vodovoda jer Županija ne da već gotovu dokumentaciju za izgradnju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA/BEREK – U sklopu službenog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković jučer je obišao i Dautan, jedno od više naselja na području Općine Nova Rača koje nema ni metra izgrađene vodovodne mreže. Osim Đurokovića, o tom problemu s mještanima su razgovarali i HDZ-ov i HSLS-ov kandidat za župana Marko Marušić, kandidatkinja za njegovu zamjenicu M. Jungić, direktor Komunalija Čazma I. Beljan, Z. Bišćan iz bjelovarskih Vodnih usluga, državni tajnik V. Žunac i saborski zastupnik M. Totgergeli. Đuroković je okupljenima pojasnio situaciju vezanu uz vodoopskrbu i odvodnju u Dautanu, a dotaknuo se loše situacije i u ostatku općine.
– Situacija u Novoj Rači nije dobra. Od 13 naselja, tri do četiri imaju riješenu javnu vodoopskrbnu mrežu. Moramo se dogovoriti kako što veći broj stanovništva priključiti  na zdravstveno ispravnu vodu. Na redu je dogovor oko daljnjih koraka, vidim da su komunalna društva voljna uključiti se u rješavanje tog problema. Hrvatske vode će poduprijeti aktivnosti u tom smjeru – rekao je Đuroković.
Čini se da dobru volju ima i načelnik Darko Knežić (HSS) koji se u središtu općine sastao s gostima te pozdravio inicijativu da se krene u rješavanje problema.
– Ideja je više nego dobra jer Dautan nam nema vodu, kao ni cijeli krak do naselja Međurača i Nevinac. No, ima tu još sela. Zapravo, vodoopskrbnu mrežu imaju samo tri sela na području općine – kaže Knežić.
Kako je pojašnjeno na skupu u Novoj Rači, čitava priča je zapela na županijskoj razini, točnije u županijskoj tvrtki Bjelovarsko-bilogorske vode, kod koje se nalazi dokumentacija za izradu vodovoda koju tvrtka ne želi ustupiti.

–Dok je prije mene načelnik bio kolega Željko Sabolović, napravljen je tehnički pregled, što je mene onda kao novog načelnika i dočekalo. Od 2013. nije napravljen ni jedan metar vodovoda. Po zakonu, Općina se ni ne može javljati na natječaje, već smo mislili da to mogu jedino Bjelovarsko-bilogorske vode. No, sada vidimo da to ne mogu ni oni, već jedino sami distributeri poput, Vodnih usluga ili Komunalije Čazma – kaže načelnik, dodajući kako se nada da će veliki problem u Novoj Rači biti riješen. Bez obzira na to tko ga riješi.
Kandidat za župana Marko Marušić prokomentirao je situaciju s Bjelovarsko-bilogorskim vodama i odbijanjem ustupanja dokumentacije potrebne za izgradnju vodovoda. Poručio je kako je to nedopustivo, a naglasio je kako to nije problem samo u Novoj Rači.

– Taj problem s projektnom dokumentacijom onemogućuje ljudima da dobiju pitku vodu. Jako je veliki postotak stanovništva Nove Rače koji nije priključen na vodu što je nedopustivo u 21. stoljeću. Uz Novu Raču, ispod razine priključenosti u Hrvatskoj se nalazi i Zrinski Topolovac. Gorući je to problem koji će mi svakako biti od imperativa ukoliko mi građani ukažu povjerenje 30. svibnja – rekao je Marušić.
Nakon kratkog iznošenja plana i programa oko kojeg se, koliko smo čuli, još mora razgovarati, mještani Nove Rače uskoro više ne bi trebali strahovati od suša i manjka vode.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!