S Kutinom sporazum o korištenju sortirnice potpisale i općine s područja BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Kutina je 2020. godine potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave. Među njima se nalaze i Garešnica, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, a sporazum je vezan za korištenje zajedničke sortirnice koja će biti izgrađena u Kutini. Zašto je sklopljen ovaj dogovor, otkriva načelnik Hercegovca Boro Bašljan.

– Zakon nas prisiljava da otpad razdvajamo već na kućnom pragu. No, nije moguće napraviti razdvajanje u tolikoj mjeri gdje bi se sve korisne sastave odmah izdvojilo. Stoga će se u sortirnici u Kutini raditi daljnje sortiranje otpada koje se tamo bude dovozilo. Mi smo u tom projektu zato što smo se već povezali s Kutinom kroz LAG Moslavina, a da bi se takva sortirnica mogla dobiti u programu sufinanciranja EU fondova, potrebne su vrlo velike količine otpada. Onda je Kutina s još nekim gradovima poput Garešnice, gdje smo suvlasnici garešničkog komunalca, ušla u zajedničku priču gdje smo evo i mi – rekao je Bašljan.

Zajednički projekt spremno je podržala Općina Velika Trnovitica. – Zajedno s ostalim općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji sudjeluju u projektu, dali smo podršku relalizaciji projekta – rekao je načelnik Velike Trnovitice Ivan Marković.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 18. veljače ove godine dobiveno je EU sufinanciranje projekta u iznosu od 15 milijuna i 146 tisuća kuna dok je ukupna vrijednost projekta gotovo 18 milijuna kuna. Trajanje projekta je u razdoblju od 23. ožujka 2020. do 15. rujna 2022. godine. Zajedničkim projektom zadovoljan je i načelnik Bereka Mato Tonković. – Također smo suvlasnici garešničkog komunalca tako da idemo zajedno s njima u sve dogovorene projekte – kaže Tonković.

Projektom se planira izgraditi i opremiti postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

FOTO: Grad Kutina

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!