Bjelovarčani ponovno u finalu najvećeg studentskog natjecanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako spojiti mladost, znanost i poljoprivredu pokazali su studenti druge godine mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru Karlo Pušić, Domagoj Mihaljević, Petar Milovac i Vedran Josić ili skraćeno Tim Maratonci. Ti bjelovarski maratonci su ekipa iz srednjoškolskih dana koja je i ovog puta u finalu najvećeg hrvatskog studentskog natjecanja Lumen Engineering. Prošle godine su kao brucoši postali državni viceprvaci, a danas je na testu njihov AllTerr, odnosno autonomno poljoprivredno vozilo.

-Ono podržava autonomnu vožnju po poljima i vinogradima. Međutim, na sebi ima pametnu sondu za tlo koja može analizirati kiselost zemlje, iščitavati temperaturu i vlagu, ali se te mogućnosti mogu jako proširiti jer smo napravili sustav za jednostavnu promjenu dodataka. Za natjecanje smo tako pripremili malu robotsku ruku koja u vinogradu može biti šprica – opisuje projekt Karlo Pušić.

Bjelovarski studenti su za izradu projekta imalo samo mjesec dana što znači da su imali malo vremena za spavanje jer su morali voditi utrku s vremenom.

-Bila je to velika utrka s vremenom jer su se dijelovi 3D printali, a 3D print je poznat po tome da nije baš brz – priznaje kroz smijeh Pušić.

I prije samog printanja su Karlo Pušić, Domagoj Mihaljević, Petar Milovac i Vedran Josić morali zasukati rukave i odraditi dobru pripremu ključnu za uspjeh jer su morali sve izmodulirati, napraviti sustav suspenzije i amortizere tako da se tenk ako naiđe na prepreku ne prekrene već ju prijeđe, a uz sve to im je dodatnu nervozu stvarala dostava iz Kine koju nisu mogli izbjeći.

-Iz Kine smo morali naručiti motore, glavni mikroupravljač kojeg smo onda isprogramirali, GPS module, akcelerometar koji prati je li se robot prekrenuo, koja je strana svijeta i njegova trenutna lokacija, pametnu sondu koja se sama zabije u tlo, uzme uzorak i očita vrijednosti. To su dijelovi koji su dosta specifični i nisu dostupni na europskom tržištu, a ako i jesu po komadu je možda sto eura, a nama je cijeli budžet dvije i pol tisuće kuna – navodi Karlo Pušić.

Iako su bjelovarski studenti projekt radili za natjecanje, vjeruju da bi njihov model mogao pronaći primjenu u poljoprivrednoj praksi.

-Sonda se rijetko koristi. Većina poljoprivrednika koje smo pitali kako rade analizu tla nam je rekla da uzorak nose u laboratorij, većina ni ne zna da sonda postoji – kaže Pušić.

Njihov AllTerr je sada maketa, ali Pušić, Mihaljević, Milovac i Josić drže da bi u punoj veličini s nosivosti od 400 kilograma on imao svoje mjesto na tržištu, a mi njima želimo puno uspjeha na današnjem natjecanju. Sretno Maratonci!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!