Zašto je Marušićeva pobjeda najveće iznenađenje lokalnih izbora u Hrvatskoj 2021.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Promjena vlasti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pored one u Varaždinskoj, najveće je iznenađenje lokalnih izbora 2021. Kad za neki događaj kažemo da je iznenađenje, onda to znači da većina građana nije očekivala da bi se on mogao dogoditi. Dakle, ako želimo odgovoriti na pitanje zašto je promjena vlasti u BBŽ najveće iznenađenje, moramo najprije odgovoriti na pitanje zašto stanovnici naše županije, a poglavito Hrvatske, nisu očekivali poraz dosadašnjeg župana Damira Bajsa.

Nekoliko je razloga za to. Prvo, sve ankete prije izbora davale su veliku prednost Damiru Bajsu nad ostalim protukandidatima. Drugo, svatko tko se bavi izbornom analitikom zna da je u izbornom postupku znatno lakše braniti poziciju, nego ju osvajati. Treće, slika o uspješnom županu, koju je o sebi stvarao sam Bajs, ali i veliki dio medija. I četvrto, Bajs je faktički upravljao županijom 20 godina, što samo po sebi stvara sliku da je uspješan i nezamjenjiv. Ovo su četiri najvažnija razloga zbog kojih su građani smatrali da Damir Bajs teško može izgubiti izbore.

Kako je i zašto onda, sada već bivši župan, Damir Bajs izgubio izbore od mlađeg i neiskusnijeg kandidata Marka Marušića? Što je za Bajsa pošlo po zlu? Tri od četiri gore navedena razloga koja su kod građana stvarala dojam da je Bajs u prednosti, istovremeno mogu biti i velike zamke. Točno je da su izborne ankete ukazivale na veliku prednost Bajsa nad ostalim kandidatima. Ta prednost je u siječnju  iznosila od 12 pa sve do preko 20 posto, ovisno o kandidatu. Međutim, onaj tko se ozbiljno bavi ovim poslom zna da kvalitetne ankete, osim što pokazuju razlike u rejtinzima kandidata, ujedno ukazuju i kako nadoknaditi te razlika. Slika koju je o sebi stvarao sam župan Bajs, ali i veliki dio medija, bila je lažna, stajala je na staklenim nogama, jer nitko nije propitivao njezinu istinitost. Dvadeset godina upravljanja jednom županijom može se nazvati iskustvom, ali istovremeno se može prezentirati i kao zasićenost.

Marušić je već u samom početku kampanje naznačio da će iskustvo, koje je Bajs naglašavao kao svoju najveću prednost, pretvoriti u Bajsov najveći nedostatak. Poruka da Bajs 20 godina upravlja županijom, a da je ona i nakon tih 20 godina u društvu najnerazvijenijih županija, pokazala se za Bajsa nepremostivom preprekom. S druge strane, pojavili su se lokalni mediji koji su nakon desetljeća medijskog jednoumlja počeli kritički propitivati lik i djelo Damira Bajsa.

Kako je vrijeme odmicalo, na vidjelo su isplivavale brojne negativnosti. Građani su počeli shvaćati da je njihov župan posvađan sa svim gradonačelnicima i velikim brojem načelnika, da njegova vlast počiva na pukoj političkoj trgovini, da ne trpi kritike, da od suradnika očekuje samo divljenje i pohvale, da pogoduje svojim poslušnicima, da zanemaruje općine i gradove kojima upravljaju političari drugih boja… Saznali su da je gradnja bolnice puna nepoznanica i opterećena golemim kreditima, da brojne projekte s kojima se župan hvali ne financira županija, nego država, da nije spreman priznati pogreška, a mlađe protukandidate je podcjenjivao izjavama da su „došli odjednom i niotkud.“ S druge strane, Marušić je koristio svaki trenutak kako bi se građanima predstavio kao sušta suprotnost Bajsu. Isticao je svoju brigu za ljude, uključivost, poniznost… Marušićeve kritičke poruke prema Bajsu u prvom dijelu kampanje počeli su preuzimati i drugi kandidati, ali s obzirom da su se oni kasnije uključili u kampanju, građani su te poruke ipak na kraju identificirali s Marušićem. Kada je mjesec dana prije prvog kruga izbora predizborna anketa pokazala da Bajs vodi ispred Marušića za samo dva posto, Bajs i njegovi suradnici anketu su nazivali lažnom i nastavili vjerovati u virtualnu stvarnost nastalu na tekstovima koje su naručivali o sebi samima.

Rezultati prvog kruga pokazali su da je anketa bila nevjerojatno precizna. Bajs je u drugi krug ušao upravo s prednošću nešto manjom od dva posto. Vidjevši rezultat prvog kruga, građani su shvatili da je promjena nadomak ruke, da ona nije tako daleko kako im je godinama servirano. Bajs više nije imao vremena za popravak i bilo je samo pitanje s kojom razlikom će biti poražen u drugom krugu.

Nije rijetkost da političari lažu građane, pa čak i da na tim lažima neko vrijeme opstaju na vlasti. Međutim, ako i kada građani to shvate, dogodi se ono što se dogodilo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – najveće iznenađenje na lokalnim izborima u Hrvatskoj 2021.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!