Učenici iz Koprivnice osvojili treće mjesto u državi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Dvojica mladića iz Obrtničke škole u Koprivnici, Dominik Vuljak i Matija Štefotić, prije otprilike mjesec dana pobijedili su na izlučnom natjecanju u disciplini kućne instalacije. Tom su se pobjedom mladići pod vodstvom mentora, profesora Emila Goluba, plasirali na državno natjecanje Worldskills Croatia, najveće natjecanje učenika strukovnih škola. Na državnom natjecanju sada su osvojili treće mjesto, a tom prigodom mi smo razgovarali sa svim učesnicima ovog izvrsnog rezultata. Matija nam je rekao kako je zadovoljan osvojenim mjestom, te kako je to i očekivao s obzirom na vrlo jaku konkurenciju. Naravno s obzirom na epidemiološku situaciju svi su sudionici natjecanja morali biti udaljeni i nositi maske.

– Predložio bih svim vršnjacima da se prijave na ovo natjecanje zato što je lijepo iskustvo i velika je čast biti među najboljima u državi – ponosno ističe Matija. Dominik Vuljak naglasio je kako je zadovoljan osvojenom pozicijom, ali naglasio je kako su se ipak možda nadali malo boljim mjestom.

– Ja sam zadovoljan našim uspjehom. Nisam baš očekivao da ćemo biti treći, mislili smo si da ćemo biti između prvog i drugog mjesta, ali sve u svemu, zadovoljni smo – govori nam Dominik. Momci su radili instalaciju kupaonice. Postavljali su razdjelnik koji je bio kao bojler, zatim bakrenu lojtricu, umivaonik, školjku, kanalizaciju, vodokotlić, cijevi i radijatore. Baš kao i njegov timski kolega i Dominik je zadovoljan ovim natjecanjem, ističe kako je sve bilo jedno predivno iskustvo te kako su mnogo toga naučili. Profesora koji je momke mentorirao upitali smo može li nam reći koliko je ekipa sudjelovalo u njihovoj kategoriji natjecanja.

– Natjecale su se četiri škole jer učenici rade u grupama po dvoje. Na svakoj disciplini moglo je biti maksimalno osmero učenika, a natjecale su se škole iz Varaždina, Daruvara, Splita i naše Koprivnice. Bila je poprilično velika konkurencija na mali broj škola i tu su se morali pokazati jako dobri, bilo je puno detalja. Jedno vrijeme smo bili na prvome mjestu, no zbog nekih sitnih grešaka smo pali na treće – objašnjava nam profesor Golub. Osvrnuo se i na pandemiju koja je uvelike utjecala na samo natjecanje i otežala ga.

– Bilo je poprilično naporno s obzirom da su djeca sve morala raditi pod maskama, što im dodatno otežava rad. Učenici su se tijekom rada zapuhali i bilo je prilično teško. Svake godine na državno natjecanje dolazili bi i učenici osnovnih škola da mogu vidjeti kako neko pojedino zanimanje izgleda, to je bila i smotra. Međutim, ove godine to nije bilo dopušteno. Profesor Golub je kao mentor jako zadovoljan uspjehom svojih učenika s obzirom na kratko vrijeme koje su imali za pripremu. Pohvalio je učenike govoreći kako su izuzetno sposobni i kvalitetni budući majstori.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!