Pakrac dobio svoju dopisnicu, ali i inovativnu 4D razglednicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Predstavljena je prva pakračka dopisnica izdana u povodu 765. godišnjice spomena prve hrvatske kovnice novca – slavonskog banovca. Time se Pakrac po prvi puta upisao u filatelistički svijet. Želja je da grad uskoro dobije i svoju poštansku marku. Na dopisnici stoje dvije ilustracije Tomislava Tomića: stari grad Pakrac i otisak slavonskog banovca, prvog kovanog novca u Hrvatskoj koji se kovao davne 1256. godine. Inicijativu za njenu izradu pokrenula je Turistička zajednica Grada Pakraca, a izdana je u suradnji i partnerstvu s Hrvatskom poštom. Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je da je motiv na kovanici slavonskog banovca kuna, po kojoj je hrvatska valuta dobila ime, a koja se nalazi i na grbu Pakraca, ali i onom Republike Hrvatske. Ona je još prije pet godina inzistirala na brendiranju slavonskog banovca jer smatra vrlo zanimljivim to da je prva hrvatska kovnica novca bila upravo u Pakracu, a ne primjerice u Zagrebu.

-Pozivam sve Pakračane da se ponose svojom poviješću. Trebamo je dodatno istražiti, ali i prezentirati i brendirati u svrhu razvoja kontinentalnog turizma – naglasila je. Magistra arheologije Tea Lokner u svojoj je prezentaciji obradila povijesnu važnost staroga grada Pakraca, a njen kolega Krešimir Vacek održao je prezentaciju virtualnog 3D modela Staroga grada Pakraca kojom je pokušao približiti ljudima bogat sadržaj grada. Budući da o starom gradu nema puno podataka, u model je zajedno s još dvoje ljudi, Kristijanom i Gabrijelom Tutićem, uložio nekoliko stotina sati rada.

-Pri izradi modela koristili smo autentične tlocrte, no nije bilo moguće precizno replicirati vrhove zgrada i građevina koje su uništene prije no što ih je bilo moguće zabilježiti, no vjerujem da smo pogodili smještaj i visinu zgrada – otkrio je. Osim toga, kroz model starog grada planira se izraditi i video igra, no za to je potrebno više vremena. Igra će prikazati stari grad autentičnim sadržajima poput kovačnice za popravljanje oklopa i kočija, prikazom različitih vrsta oružja, keramike i slično. Ilustrator Tomislav Tomić prije ove dopisnice oblikovao ih je još nekolicinu. Najprije je nacrtao motiv slavonskog banovca s kojim je trebao biti oprezan zbog toga što postoji više vrsta tog novca, ali je imao dovoljno fotografija kako bi ga mogao što zornije prikazati. Kad je saznao da treba prikazati i stari grad Pakrac, tu je došlo do problema jer on nije zabilježen niti jednom fotografijom, a nema ni puno crteža, samo tlocrt i maketa u muzeju.

-Dosta sam improvizirao, no uglavnom sam se oslanjao na fotografije modela iz muzeja. Držao sam se tlocrta i nadam se da je ilustracija dovoljno autentična – rekao je Tomić, koji svoje ilustracije crta rukom, a potom ih skenira i obrađuje uz pomoć računala. Voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca, Gabriela Sabo Seleši naglasila je da je ova ideja nastala prije nekoliko godina zbog činjenice da Pakrac nikad u povijesti nije bio dio filatelističkog svijeta.

-Prvo smo htjeli dobiti poštansku marku, no procedura je vrlo komplicirana, a po pravilniku je potrebno imati okruglu obljetnicu kako bi se ona obilježila poštanskom markom – pojasnila je. Dodajmo da je dopisnicu Grada Pakraca moguće kupiti u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj po cijeni od 3,30 kuna. Zanimljiv je, kaže, i potpuno novi patent 4D razglednice koja korištenjem mobilne aplikacije ‘oživi’ i priča priču onome kome dođe u ruke. Inženjer elektrotehnike Krešimir Ećimović predstavio je svoju aplikaciju 4D razglednice Pakraca.

-4D razglednica je mobilna aplikacija koja fizičku aplikaciju pretvara u novi svijet digitalizacije kroz proširenu stvarnost. Drugim riječima, razglednica omogućava primatelju razglednice da vidi 3D model Pakraca koji je snimljen dronom, odnosno koji je s puno fotografija skeniran u 3d model – objašnjava. Osim toga, navodi, postoji i mogućnost gledanja kratkog videa u kojem su prikazani dijelovi Pakraca iz zraka, kao i mogućnost digitalne šetnje. Turistima se pritom pruža mogućnost da saznaju više o gradu i njegovim znamenitostima.

-Ako turistima ponudite zanimljive informacije, oni će se još više zainteresirati za grad i tako duže ostati, preporučiti nekome dolazak i stvoriti povjerenje između njega, lokacije i lokalnih ljudi – smatra Ećimović koji je aplikaciju izrađivao za turističke zajednice, muzeje i gradove koji bi kroz ovaj projekt dobili dodatne vrijednosti.

-Ideja je bila da turistima damo što više informacija na nov i moderan način. U doba pandemije, ona služi kao prozor za one koji ne mogu doći kako bi ipak mogli vidjeti dijelove Pakraca i doznati nešto o njemu – istaknuo je. Ima i ideje za nadogradnju aplikacije.

-Aplikaciju bi se moglo povezati s muzejom. Ideja je da neke od eksponata tehnikom fotogrametrije, kojom je napravljen 3D model, arhivira i stavi u aplikaciju da ih je moguće pregledati sa svih strana. Osim toga, za dodatne informacije mogli bi u aplikaciju uvrstiti i video te zvučni zapis, kao i preko info ploča koje bi prikazivale smještajne kapacitete, restorane i znamenitosti kako bi se turisti kroz virtualnu šetnju mogli lakše snaći u gradu – pojasnio je. Važno je naglasiti da je fizička razglednica ključ za korištenje aplikacije.

Slijeva nadesno: Tomislav Tomić, Tea Lokner, Krešimir Ećimović i Krešimir Vacek

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!