Učenice iz Daruvara ostvarile zapažen rezultat na natjecanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Dvije učenice iz daruvarske Ekonomske i turističke škole na natjecanju 30 godina hrvatske neovisnosti koje je raspisao sam Hrvatski sabor, ostvarile su zapažen rezultat. One su Larija Jukić i Laura Abdić. Razgovarali smo s Larijom i Laurom, ali i s njihovom mentoricom profesoricom politike i gospodarstva Radmilom Frantal koja nam je rekla što su njene učenice trebale napraviti kako bi ušle u konkurenciju za ovo natjecanje. – Učenici širom hrvatske trebali su napisati svoj rad, esej ili zastupnički govor kojim će doprinijeti radosti obilježavanja 30 godina hrvatske neovisnosti – objašnjava nam profesorica Frantal.

Ovom natjecanju prethodilo je još jedno, kviz – Koliko dobro poznaješ Hrvatski sabor. Kao tim Larija i Laura sudjelovale su s kolegicom Ivanom Sedlar. Djevojke su tada ostvarile drugo mjesto u državi u konkurenciji od 41 škole, a na ovom posljednjem natjecanju i Larija i Laura odlučile su se napisati zastupnički govor, a njihova mentorica pojasnila nam je kako je sam govor trebao izgledati.

One su se u svom radu trebale uživjeti u ulogu zastupnice koja 25. lipnja 2021. treba pročitati svoj govor i obratiti se zastupnicima. Govor je bio fokusiran na izražavanje sreće zbog toga što je građanka ove države – nadalje nam pojašnjava profesorica.

Obje djevojke ostvarile su zapažene rezultate. Larija je osvojila prvo mjesto u državi u kategoriji zastupničkog govora, a govor Laure je među tri pohvaljena od 88 radova koji su sudjelovali na natjecanju. Naravno za ovo, ali i prethodno natjecanje predviđena je nagrada koju uručuje predsjednik Hrvatskog sabora. S obzirom da je situacija s epidemiološkim mjerama još uvijek takva kakva jest, nagrade nažalost neće izravno uručiti predsjednik sabora, već će biti poslane poštom na adresu škole uz pohvalnice od strane Sabora.

Kao što smo ranije spomenuli, razgovarali smo i s Laurom. Ovom prilikom joj još jednom čestitamo na ostvarenom uspjehu, a za vas smo ju upitali je li ju bilo strah natjecanja i je li ono bilo teško?

Iskreno, na početku me je malo i bilo strah, ali profesorica nam je dala skripte po kojima da se pripremamo i po kojima da učimo pa je na kraju sve ispalo lako – Odgovara nam Laura.

Laura je zadovoljna ostvarenim rezultatom i napominje kako nagrada nije mala stvar, ali da joj puno znači i činjenica kako je od 88 radova pohvaljen baš njen. Napominje i kako se iznenadila ostvarenim rezultatom jer se kaže, bojala da će biti među zadnjima.

Na pitanje što ju je potaknulo na prijavu i pisanje svog zastupničkog govora, Laura nam odgovara kako joj je oduvijek bilo zanimljivo pratiti politiku. – Sama politika, kada je imamo na satu. Zanimljivo mi je oduvijek bilo slušati kada netko poput predsjednika govori o tim temama, pa mi je prilika da se ja okušam u takvom nečemu bila veoma intrigantna. Zanimalo me zapravo hoću li uspjeti napisati takvo nešto – priča Laura koja je i više nego dokazala da može napisati dobar politički govor.

Naravno, razgovarali smo i s Larijom Jukić čiji je zastupnički govor proglašen najboljim. Uz čestitke Lariji, koje joj još jednom šaljemo i ovim putem, upitali smo ju li očekivala ovakav rezultat te što ju je potaknulo da napiše svoj govor. – Nisam očekivala ovo, to je sigurno. Pisala sam govor onako, na knap, kako bi rekli u narodu, zbog puno obaveza u školi. Jako volim pisati govore, pa mi je opisivanje emocija u ovom bio užitak, a odlučila sam se potkrijepiti sve i povijesnim činjenicama – kaže Larija.

Larija nam je otkrila kako općenito voli pisati i smišljati razne pričice, a od kada su u razredu dobili politiku kao predmet pronašla je sebe u pisanju takvog tipa govora i predstavljanja.

– U govoru se radilo o 30 godina hrvatske samostalnosti. Obraćala sam se saboru i izražavala svoje emocije kako sam sretna što živim u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Pisala sam kako se hrvatski narod pomučio da dođe do svoje samostalnosti, te koje su prepreke stajale na putu tome – kaže Larija.

Larija ističe kako joj je samo prvo mjesto dovoljna nagrada, a sve ostalo je samo bonus. Mi još jednom želimo čestitati curama i njihovoj mentorici i neka u svemu u životu budu uspješni kao što su bili u ovim natjecanjima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!