Kako do svog povrća, ako nemate vlastite zemlje?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KRIŽEVCI/ZAGREB/ČAZMA – Želite uzgojiti vlastito povrće, ali jedina zemlju koju imate je ona u tegli na balkonu? To ne mora biti prepreka, barem ne ako ste u Križevcima gdje su uspostavili Magdin vrt – gradske vrtove na šest tisuća četvornih metara. Vrtovi su ograđeni, a sastoje se od 37 parcela, od kojih je svaka veličine 50 metara kvadratnih. Imaju prostor za edukaciju, prostor zajednice, pokazno-eksperimentalne gredice, šumarak biljnih zadruga, livadu za odmor, druženje i igru te urbani mini voćnjak. Križevački gradski vrtovi su dio želje da Križevci budu zelen i održiv grad.

-Htjeli smo našim sugrađanima koji su u centru grada i žive u stanovima ponuditi mogućnost uzgoja vlastite hrane. Cijena je simbolična, pedeset lipa po četvornom metru za godinu dana. Na raspolaganju su i zajednički alati iako građani mogu donositi i vlastiti – kaže križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Još jedan projekt koji i onima bez zemlje osigurava vlastito povrće je Gruntek koji užurbanim Zagrepčanima omogućuje vrtove na čazmanskom području. Sve što zainteresirani moraju napraviti je na web stranici Grunteka unajmiti svojih 40 kvadrata vrta, odabrati do osam vrsta povrća koje će saditi po organskom principu i potom sve prepustiti u ruke stručnjacima koji će povrće uzgojiti dok korisnici sve mogu pratiti online. Time se onima iz grada želi omogućiti ne samo zdravo povrće, već im i osigurati antistres zonu, podučiti mlade kako povrće raste, a odrasle vratiti na početne postavke.

Foto: Gruntek

 

-Kada smo bili mladi jeli smo onu finu, sočnu rajčicu punu okusa, a danas toga više nema. Želimo si vratiti taj okus djetinjstva – kaže voditeljica marketinga i komunikacija Grunteka Mirta Alfirev.

Okus djetinjstva je po početnom interesu željelo vratiti čak tisuću ljudi. Na čazmanskom području gdje se uzgoj odrađuje je za sada izgrađeno 300 vrtova i svi su unajmljeni. Kada povrće iz njihovih vrtova sazori, a nakon završene edukacije moći će ga pobrati i sami.

-Čim oni završe par tih radionica mogu to samostalno raditi svaki vikend i dolaziti roštiljati s obitelji i prijateljima, a usput pobrati svoje povrće – navodi Alfirev.

Tome se veseli i jedan od Gruntovčana Tomislav Radoš koji bi rado ponekada stan i asfalt zamijenio vrtom i zasukao rukave.

-Želim dijete odvesti da vidi kako to izgleda u stvarnosti, tako da ćemo sigurno mi to sami ići ubrati, a u budućnosti možda uz nečiju asistenciju i sudjelovati u sadnji i održavanju – kaže Radoš koji s nestrpljenjem iščekuje subotnje otvorenje Grunteka kako bi vidio kako to sve izgleda uživo.

Foto: Gradske parcele – Grad Križevci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!