Što je to na Euru 2020. bitnije od nogometa?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Njemačka u zadnjih nekoliko dana više govori o pravima ugroženih nego o nogometu. Naime za one koji nisu upućeni, glavni grad Bavarske zatražio je da stadion prvaka Njemačke bude osvjetljen duginim bojama za vrijeme utakmice Njemačka – Mađarska.

UEFA je ovaj zahtjev odbila, jer je kažu iz UEFA-e, politički zahtjev, te ga iz tog razloga neće uvažiti, na svom Facebook profilu, situaciju su objasnili na sljedeći način.

– Danas je UEFA ponosna što može nositi dugine boje. To je simbol koji utjelovljuje naše temeljne vrijednosti i promiče sve ono u što vjerujemo – pravednije i ravnopravnije društvo, tolerantno za sve, neovisno o pozadini, vjerovanju ili spolu. Neki ljudi objasnili su UEFA-ino odbijanje zahtjeva grada Münchena da osvijetli stadion u duginim bojama na utakmici Eura 2020. kao političku odluku. Baš suprotno, zahtjev je bio političke naravi jer je vezan za dolazak mađarske nogometne reprezentacije – navode iz UEFA-e.

Kako god bilo i koji god razlog bio, jedno je sigurno, stadion neće biti osvjetljen duginim bojama.

Nakon polemike o klečanju na utakmicama u znak podrške BLM pokretu, a sada i ove o potencijalnom osvjetljavanju stadiona, mnogi se nogometni fanovi pitaju nije li vrijeme da sve te „svjetovne“ stvari ostavimo van travnjaka. Sport je univerzalan, on ne diskriminira, a ovo u što se pretvorio ovaj Euro u najmanju se ruku može objasniti kao politikanstvo i skupljanje jeftinih i lakih poena raznih grupa i grupacija, kako bi što lakše došli do popularnosti i svjetla reflektora. Sport je za sve, on je nešto što nas povezuje, nešto u čemu uživamo, nogometni fanovi naglašavaju kako ih ovakve polemike u natjecanjima samo guraju od onoga što vole. Nitko nema ništa protiv ikoga, ali za sve rasprave postoji vrijeme i mjesto, a Euro 2020. je mjesto za nogomet, ne za skupljanje političkih bodova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!