Bilek: U prijateljskoj Južnoj Moravskoj svi su u šoku, tornado je neka sela opustošio i sravnio sa zemljom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Razoran tornado koji je jučer pogodio jugoistok Češke šokirao je čitavu Europu. Neviđeno nevrijeme pogodilo je Južnu Moravsku, inače partnersku županiju Bjelovarsko-bilogorskoj i Zadarskoj županiji u kojoj se nalazi i sjedište hrvatske manjine u Češkoj. Još jučer nakon katastrofe koju ta zemlja ne pamti, s predstavnicima tamošnjih vlasti i Hrvata u kontakt je stupio i hrvatski saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu, Daruvarčanin Vladimir Bilek.

-Ljudi su u velikom šoku, nitko nije mogao predvidjeti ovakvu nepogodu. Ni meteorolozima nije jasno kako je moguće da je došlo do pojave tornada na području toliko udaljenom od velikih vodenih površina. O njegovoj snazi govori i činjenica da su u vrijeme nepogode prizemni vjetrovi puhali jačinom većom od 300 kilometara na sat. Mislim da nam je ovo svima opomena i dobar razlog da  razmislimo o svom odnosu prema prirodi – priča Bilek.

U tornadu su posebno stradali gradove Břeclav i Hodonin, sedam sela je opustošeno, dok je sa zemljom sravnjeno selo Lužice. Na tornadom pogođenom području trenutno se nalazi i dio radnika iz Hrvatske, pa i iz Daruvara, koji sudjeluju u izvođenju određenih građevinskih radova.

-Oni su dobro, no oštećena su im vozila i radna oprema – kaže Bilek.

Baš kao što je prijateljski češki narod Hrvatskoj pružio ruku pomoći u brojnim prilikama, od Domovinskog rata, do nedavnih potresa u Zagrebu i na Banovini, tako je ovoga puta hrvatski narod odlučio uzvratiti.

-Razgovarao sam s ministrom unutarnjih poslova, g. Božinovićem te je Hrvatska odmah ponudila pomoć Češkoj, ponudom da se pošalju potražni psi i spasilačke službe, no rekli su nam da za sada takva pomoć nije potrebna. Dobili smo brojeve na koje se može uplatiti novčana pomoć, i to mogu učiniti svi građani. Tek nakon što se ondje analizira stanje, vidjet ćemo hoće li biti potrebna neka druga pomoć, u građevinskom materijalu ili sličnom – kaže Bilek.

Svo građani koji žele i mogu pomoći, donacije za Češku mogu uplatiti na dolje navedeni broj računa.

(FOTO: FB Vladimir Bilek)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!