Župan u Nagykanizsi prisustvovao potpisivanju Sporazuma o međusobnoj suradnji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što su krajem travnja ove godine u Županijskoj upravi župan Darko Koren i gradonačelnik Nagykanizse, grada sa statusom županije, Laszlo Balogh potpisali Sporazum o suradnji i prijateljstvu, u srijedu 30.lipnja u svečanoj dvorani Gradske uprave u Nagykanizsi upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji između PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft.

Delegaciju Koprivničko-križevačke županije predvodio je župan Darko Koren, a uz župana potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik UO za financije, proračun i javnu nabavu, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća PORA-e Darko Masnec, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicima te kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić.

Prije potpisivanja Sporazuma, za delegaciju Koprivničko-križevačke županije upriličen je svečani prijem kojem su uz gradonačelnika Laszla Balogha, nazočili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske Nj.E. Mladen Andrlić, generalni konzul  Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, državni tajnik, povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes, predsjednik Hrvatske državne samouprave Hrvata u Mađarskoj Ivan Gugan te drugi uzvanici i gosti.

Pozdravne riječi prisutnim uzvanicima uvodno nje uputio gradonačelnik Balogh koji je uz zahvalu županu Korenu na podršci i prihvaćanju inicijative istaknuo kako će potpisivanjem Sporazuma Nagykanizsa i Koprivničko-križevačka županija još više ojačati prekograničnu suradnju koja je i osnova za buduće zajedničke projekte, posebno u području kružnog gospodarstva i zaštite okoliša.

– Uz zajedničku povijest koju dijelimo, važno je kreirati i viziju budućnosti. Svijet oko nas se mijenja, a oni koji se mogu prilagoditi toj promjeni pokazuju odlučan karakter koji je ključan za strateško promišljanje budućnosti. Ukoliko želimo biti uspješni u ovom vremenu, važno je stvarati i snažna partnerstva i savezništva u kojima se dijele zajedničke vrijednosti i interesi. Želim da naše partnerstvo rezultira brojnim zajedničkim projektima u kojima ćemo razmijeniti iskustva između naših regija – istaknuo je gradonačelnik Balogh.

Župan Koren je zahvalio na dobrodošlici i srdačnom prijemu podsjetivši na zgodnu crticu od   prije nekoliko mjeseci, kada je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman  u susretu s mađarskom delegacijom upotrijebio stih – Nas dva brata, Mađar uz Hrvata.

– Ponekad je prijateljski odnos koje ste nam iskazali ovakvom dobrodošlicom i važniji od bilo čega drugoga jer prijatelji se, za razliku od braće, ne nalaze uvijek na dohvat ruke i u istoj okolici. Stoga treba iznimno cijeniti ovakvo prijateljstvo i suradnju u kojoj vidim veliku perspektivu. Naša dva područja imaju velik broj zajedničkih interesa i potencijala, a ovi projekti koji se planiraju će nas još više povezati. Naša je županija manja, no gospodarski je snažna i prepoznata ponajviše po prehrambenoj industriji Podravka koja je dugo prisutna  na mađarskom tržištu. Razvoj kontinentalnog turizma posebno u tranzitnom aspektu je nešto na čemu ćemo raditi i upravo zato su važni ovi infrastrukturni projekti o kojima govorimo i koje želimo zajednički realizirati. Vjerujemo u sjajnu buduću suradnju i rezultate koji će sasvim sigurno biti odlični i na korist daljnjem razvoju naših područja – istaknuo je župan u govoru.

Veleposlanik Republike Hrvatske Nj.E. Mladen Andrlić čestitao je potpisnicima Sporazuma naglasivši kako je Nagykanizsa važna ne samo Mađarima već i hrvatskoj zajednici koja se nalazi na ovim prostorima.

– Suradnja naše dvije zemlje je tradicionalna i odvija se na svim razinama, no uz generalni okvir na državnoj razini traži se i konkretna suradnja, a pravi konkretni projekti se odvijaju na lokalnoj i regionalnoj razini, zahvaljujući ovakvim sporazumima. Važno je dogovarati se i surađivati, posebno u projektima prometne infrastrukture. Države će vas poduprijeti, a na vama je da iskoristite ovaj veliki potencijal koji imaju Hrvatska i Mađarska u pograničnim područjima. Čestitam i vjerujem u uspješnost svih projekata koji su pred vama – kazao je veleposlanik Andrlić.

Prigodnim riječima obratili su se i  povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes te  predsjednik Upravnog vijeća PORA-e  i pročelnik UO za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec koji su naglasili važnost međunarodne suradnje koja će ojačati pozicije dviju zemalja te proizvesti učinke za dobrobit ljudi koji žive na ovom području.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji koji su ispred PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ potpisali ravnateljica Melita Birčić te ispred Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft  ravnateljica Czirákiné Pakulár Judit.  Spomenimo kako je idući korak u jačanju odnosa između Koprivničko-križevačke županije i Nagykanize potpisivanje Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore KKŽ i Obrtničke i gospodarske komore grada Nagykanize, koje je planirano za rujan ove godine, a tom će prilikom u Mađarskoj biti predstavljena i kapitalna djela naivne umjetnosti iz fundusa Muzeja grada Koprivnice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!