Brezovac: Mislili smo da je grom iz vedrog neba, kakav potres

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bilo je poput groma iz vedra neba, nisam osjetio nikakvu trešnju. Pomislio sam da je možda negdje nešto eksplodiralo, ali da je potres nitko u Brezovcu nije znao dok nije stigla vijest seizmologa, rekao nam je Goran Sabljić, predsjednik Mjesnog odbora u Brezovcu.

Nije bilo ni panike, jedino su se neki stariji mještani uplašili nakon što su čuli da je bio potres. Kako nije bilo nikakve veće trešnje, nema ni šteta ni na jednom objektu, kaže Sabljić.

Da nitko nije prijavio oštećenja na objektima potvrdio nam je i gradonačelnik Hrebak.

‘Lagani potres uz kratku grmljavinu’, ‘Grunulo dobro’, ‘Lagano ljuljanje’, ‘Udarilo je nešto i zatresla se kuća na dvije sekunde, nisam odmah povezala da je potres’, komentari su stanovnika bjelovarske okolice na jučerašnji potres.

Karta potresa u RH, izvor PMF

Podsjetimo, slabiji potres, jačine 2.3 prema Richteru, zatresao je u petak u 16.07 sati bjelovarsko područje. Seizmolozi su izvijestili da se zbio na devet kilometara dubine.

Inače, bjelovarsko područje jedno je od najsigurnijih područja Hrvatske što se tiče potresa, o čemu svjedoči i karta. Eventualne štete od podrhtavanja tla kod Bjelovara moguće su samo kao posljedica nekog jačeg potresa u blizini grada.

Seizmički najaktivniji dijelovi Hrvatske su srednja i južna Dalmacija, potez od Rijeke do Novog Vinodolskog te Zagreb i središnji dijelovi Hrvatske.

Najmanje seizmički aktivni su Istra te istočna Slavonija i Baranja.

Prostor oko Bjelovara među najsigurnijim je u RH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!