Aglomeracija Lipik-Pakrac na manje od pola puta do završetka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PARKRAC – U prostorijama Poduzetničkog centra Pakrac prezentiran je napredak radova na najvećem infrastrukturnom projektu koji se realizira na području Pakraca te Lipika, preciznije “POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE LIPIK-PAKRAC”. Gosti konferencije bili su Marijan Pierobon – direktor tvrtke nositelja projekta VODE LIPIK d.o.o, Anamarija Blažević,  saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te Jože Brecelj, predstavnik tvrtke izvođača radova Gorenjska gradbena družba d.d .

Projekt obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i proširenje više od 36 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac te rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena izgradnja 33,4 kilometra i rekonstrukcija 22 i pol kilometra, sveukupno 56 kilometara sustava odvodnje. Tu je i izgradnja 18 crpnih stanica, a projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Gaj, Kukunjevac i Donji Čaglić.

Marijan Pierobon, direktor tvrtke VODE LIPIK d.o.o. pobliže je predstavio način izrade projekta i njegovu važnost za infrastrukturnu sliku ovog kraja te poboljšanja koja će imati njegovi stanovnici.

-Projekt „Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ je trenutno na oko 57% predviđenog vremenskog tijeka realizacije, a financijski smo na oko 54% realizacije. Što se tiče svima vidljivih radova u gradovima, mogu reći da se izvođač radova hrabro uhvatio u koštac sa najzahtjevnijim dionicama, a to su radovi u najužem centru Pakraca i Lipika. Radovi su poprilično uznapredovali, posebno u Lipiku gdje je podzemni dio radova praktički gotov i sada se radi na asfaltiranju i vraćanju u prvobitno stanje. U Pakracu u centru je izuzetno živo, ali i ovdje imamo dionica na kojima grad već živi iznad izgrađene infrastrukture. Prije svega to se odnosi na novu šetnicu koja je sa izgradnjom čekala upravo realizaciju dijela projekta aglomeracije – istaknuo je Pierobon.

Anamarija Blažević, saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca je, uz zahvale svim sudionicima projekta, naglasila kako će uz rješavanje dosadašnjih problema u vodoopskrbi i poboljšanje kvalitete života stanovnika Pakraca i Lipika, realizacijom ovog projekta biti poboljšana i kakvoća okoliša.

-Ovaj jako velik projekt je važan, ne samo zbog izgradnje i obnove infrastrukture vodooprskrbe i odvodnje. Normalno je da pri tako opsežnim radovima ima i određenog nezadovoljstva i ja apeliram na sugrađane da shvate da smo mi sada veliko gradilište na kojem rade veliki strojevi i mehanizacija. Treba imati na umu da će ovaj projekt iza sebe ostaviti puno toga dobroga što do sada nismo imali, a to je bolja infrastruktura, uređeniji gradovi i priliku za njihov daljnji razvoj. Osobno sam zadovoljna i sa vremenskom dinamikom izvođenja radova i sa financijskom dinamikom što znači da projekt ide u dobrom smjeru te vjerujem da ćemo ga završiti u planiranom roku, do kraja 2023. godine – rekla je Blažević.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika je ovaj projekt ranije nazvao projektom svih projekata.

-Pokazalo se da su izvođači radova dorasli zadatku, iako su imali problem s početkom radova zbog izbijanja pandemije, ali su stisnuli i dostigli sve planirane rokove. Posebno se to odnosi na zahtjevne radove u središtima gradova i budući da sada slijede neke dionice koje su lakše za izvođenje, vjerujem da planirani rokovi za završetak neće doći u pitanje. Uobičajeno da ovakav projekt ima i određene, dnevne poteškoće, ali nismo se još susreli s problemom koji nismo uspjeli riješiti i moram naglasiti da je izvođač radova vrlo korektan. Ono što me brine je postupak nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ipak, nadam se da ćemo uspjeti riješiti i taj problem i da ćemo dobiti korektnog izvođača radova. Generalno, mogu izraziti zadovoljstvo sa svime učinjenom i nadam se da će se tako i nastaviti – rekao je Kasana.

Jože Brecelj, predstavnik tvrtke „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja zadovoljan je napretkom radova.

-U 13 mjeseci od kako smo fizički započeli s radovima, od planiranih 50 kilometara sustava odvodnje, ugradili smo 28 kilometara što je oko 55%. Od planiranih 36 kilometara vodoopskrbnog sustava do sada smo ugradili 26 kilometara ili oko 71%. Do kraja lipnja naručitelju smo obračunali radova u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna, bez PDV-a. Dinamika je onakva kakvu smo i planirali i nadam se da poremećaj i problemi koji su se pojavili na tržištu cjevnog materijala neće imati negativan utjecaj na dinamiku daljnjih planiranih radova – kazao je Brecelj.

Komunalna tvrtka. „VODE LIPIK d.o.o.“ je nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti do 191.933.010,50 kn od čega je do 110.389.119,39 kn sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!