Krenula izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Polaganjem kamena temeljca i svojevrsne vremenske kapsule službeno je započela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Do svibnja 2023. godine, do kad traje razdoblje provedbe projekta, Bjelovar bi trebao dobiti centar kakav na ovim prostorima postoji u Ljubljani, dok će se u Hrvatskoj centri kompetentnosti iz područja zdravstva nalaziti još samo u Varaždinu, Zadru i Zagrebu.

Na održanoj početnoj konferenciji željele su se naglasiti sve važne stavke ovog posebnog projekta za grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a sve uzvanike pozdravio je i upoznao s projektom voditelj projekta Vladimir Božić, inače i zaposlenik BBŽ. – Glavna svrha ovog projekta je uspostava infrastrukture kako bi se RCK organizirao kao mjesto edukacije učenika i studenata, stručnog usavršavanje zaposlenika u zdravstvu te mjesto prekvalifikacije i kvalifikacije odraslih nezaposlenih osoba i osoba s teškoćama. Vrijednost projekta je 33 milijuna i 374 tisuće kuna od čega EU sufinanciranje iznosi 30 milijuna kuna. BBŽ će kao osnivač za Regionalni centar izdvojiti tri milijuna i 374 tisuće kuna. Medicinska škola javila se i na Javni poziv Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Iz tog Fonda bilo je moguće zatražiti do 50 posto sredstava vlastitog sufinanciranja, što se i učinilo. Potpis samog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava održao se 14. veljače 2020. godine u Čakovcu – kaže Božić.

Nositelj te ujedno korisnik projekta je Medicinska škola Bjelovar, Upravljačko tijelo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dok je Posredničko tijelo razine 2 SAFU. Partneri u projektu su osnivač Medicinske škole Bjelovar – Bjelovarsko-bilogorska županija te Medicinska škola Osijek. U projektu sudjeluju i suradnici, u ovom slučaju radi se o HZZ-u, JURA BBŽ, Srednja škola iz Ljubljane, Stomatološki centar Bukovec, Veleučilište u Bjelovaru i Zdravstveno učilište Zagreb – dodaje.

Uz projekt RCK postoji i komplementarni projekt naziva “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar”. Njega vodi Una Bosanac, a vrijednost tog projekta je 28,8 milijuna kuna koji dolaze iz Europskog socijalnog fonda. Svrha drugog projekta je uspostaviti programske i kadrovske uvjete za RCK. Tako se ukupan iznos oba projekta penje na 62,2 milijuna kuna. Konačni cilj oba projekta je izgradnja, opremanje i uspostavljanje Regionalnog centra kompetentnosti – navodi Božić.

Uzbuđenje nije prikrivala ravnateljica Medicinske škole Bjelovara Biljana Balenović. – Ovo je veliki dan za našu školu. Dogradnja nove zgrade pri Medicinskoj školi značajan je događaj za naše učenike, ali i sve nastavnike i buduće korisnike Centra koji će nam omogućiti rad u najsuvremenijim uvjetima te prelazak u jednosmjensku nastavu. Moram reći da je naša škola već sada dobro materijalno opremljena, ali da ćemo se završetkom projekta zaista izdići na izvrstan nivo i odskočiti od ostalih zdravstvenih škola. Pogotovo za zanimanje dentalni tehničar i medicinska sestra. Za dentalne tehničare već sada imamo jako suvremene laboratorije, a bit će još suvremeniji. Također, za medicinske sestre i liječnike planiramo izgraditi simulacijski centar koji ima pet soba s mogućnošću praćenja svega što se radi. Naš će Centar u ovom dijelu Europe biti nešto drugačije i novo. Vjerujem da ćemo imati interesa za edukacije i izvan Hrvatske – navodi Balenović.

Polaganje kamena temeljca, ravnateljica Medicinske škole Biljana Balenović

Župan Marko Marušić koji je ujedno ubacio prvu lopatu cementa, izrazio je želju da se uspješna suradnja s Medicinskom školom nastavi. – U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i svoje osobno ime, čast mi je i zadovoljstvo što mogu prisustvovati ovako velikom događaju, kako za Medicinsku školu tako i za grad Bjelovar te BBŽ. Čestitam na ideji, ali i na inicijativi da se ta ideja realizira. Vjerujem da ćemo se 2023. ponovno naći i zajedno otvoriti Centar kompetentnosti. Sve ono što je dobro, a krenulo je, želim i nastaviti. Odmah stoga mogu reći da će daljnja suradnja biti još i bolja. Ulaganje u školstvo i naše mlade sigurno je jedan od prioriteta mojih suradnika i mene jer znamo da bez mladih i stručnih ljudi dolazi u pitanje funkcioniranje cijelog našeg zdravstvenog sustava. Nije tajna da se država pa i naša županija nalazi u problemima i da imamo nedostatak liječničkoj osoblja i medicinskih sestara. Svima nam je zato zadatak to promijeniti – poručio je Marušić.

Župan Marko Marušić polaže kamen temeljac

 Samo zajedničkom suradnjom mogu se ostvariti koraci poput ovog Regionalnog centra, istaknuo je na konferenciji zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Vrijeme izvođenja radova je od datuma uvođenja izvođača u posao, 2. lipnja 2021. pa sve do 2. rujna 2022. godine. Treba napomenuti kako su uvjeti natječaja bili takvi da se nije mogla izgraditi zasebna zgrada pa će postojeća Medicinska škola biti hodnikom na razini prvog kata spojena sa zgradom jednog od najmodernijih Regionalnih centara kompetentnosti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog promotivnog članaka isključiva je odgovornost Medicinske škole Bjelovar

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!