Omege se sjetile poginulih suboraca u Purnici kod Sirača

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnji dan 1991. godine na cesti Sirač – Voćin u mjestu Purnica iz zasjede su ubijena dvojica pripadnika Specijalne jedinice policije “Omega” PU Bjelovar – Željko Cindrić i Ivica Filković.

Uslijed sve učestalijih terorističkih aktivnosti na području Papuka, devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobuklo se u šumske radnike (koje su prethodnih dana maltretirali srpski teroristi). Istodobno se iza njih kretala veća skupina od četrdesetak specijalaca koji su im trebali biti podrška u slučaju sukoba s pobunjenicima.

Nakon što su maskirani specijalci došli do barikade s puškostrojnicom na mostu na rječici Purnici, jedan pobunjenik zapovjedio im je da izađu iz vozila te tada dolazi do otvaranja vatre iz zasjede. Ubrzo dolazi četrdesetak policajaca, a Srbi se povlače u šumu.

U okršaju je odmah stradao Željko Cindrić dok su sedmorica ranjenih specijalaca prebačeni u pakračku bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć, no za Ivicu Filkovića nažalost je bilo prekasno te je podlegao ozljedama. Izvješće je to iz knjige Jakše Raguža “Borbeno djelovanje Posebne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar Omege 1991. godine”.

Kao i svake godine, Udruga Specijalne policije Omege – Bjelovar odala je počast  poginulima i tako obilježila ovaj tragičan događaj s početaka Domovinskog rata.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!