Je li gradnja bolnice razlog interesa DORH-a za istragu u Županiji?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izvidi Državnog odvjetništva i policije tajni su i na šutnju se moraju obvezati kako istražitelji tako i svjedoci. Stoga se samo može nagađati što je bjelovarskom uredu DORH-a bilo sumnjivo u radu Bjelovarsko-bilogorske županije da su pokrenuli prikupljanje podataka i angažirali inspektora Ministarstva financija.

Treba napomenuti da samo provođenje izvida ne mora uvijek završiti i podizanjem optužnice. Naime, ako se ne prikupe potrebni dokazi, Odvjetništvo može odbaciti prijave i odustati od progona.

O brojnim aferama bivše županijske vlasti smo pisali na našem portalu i ne bi nas čudilo da je upravo neki od tih skandala bio povod za istragu.

Prije svih tu je „slučaj Bolnica“ za kojeg smo otkrili da postoji kaznena prijava po kojoj je vjerojatno i postupano. Podsjetimo da je ravnatelj bolnice dr. Allouch anonimno prijavljen zbog sumnje da je podizanjem kredita za gradnju bolničke zgrade ugrozio cijeli zdravstveni sustav u županiji zbog plana da se sav novac za vraćanje kredita uzme od tzv. decentraliziranih sredstava, odnosno, 14,5 milijuna kuna koje država uplaćuje za sve županijske ustanove u BBŽ.

Istražiteljima može biti sporno i prihvaćanje ponude za gradnju koja je više od sto milijuna kuna viša od projektirane, a nekoliko milijuna je poskupjela i gradnja zbog brojnih aneksa temeljnom ugovoru.

Ravnatelj bolnice pravda se kako su sve odluke o zaduživanju donijete u Županiji, da su „blagoslovljene“ u Skupštini, a da je sam očekivao kako će država uskočiti izdašnom financijskom injekcijom i da neće dopustiti kolaps tako važnog sustava kao što je zdravstveni. On je samo potpisivao s bankarima i građevincima.

Otvarali smo i druge afere koje su upućivale na netransparentno trošenje javnog novca. Pisali smo o školovanju izabranih „studentica“ bliskih tada vladajućoj Bajsovoj koaliciji, a za koje nikako nismo doznali otkud im je plaćena školarina.

Velik odjek imalo je i otkriće o opremanu škola na račun županije, a preko tvrtke šogora dožupana Alića. Navodno je taj slučaj zainteresirao inspekciju Ministarstva obrazovanja koja je posjetila županijski upravni odjel, ali službenu potvrdu za to nismo uspjeli dobiti.

Nije sve bilo čisto ni u poslovanju Bjelovarskog sajma čiji je bivši direktor bio direktno pod nadzorom bivšeg župana kao 60 postotnog, većinskog vlasnika.

I trošenje proračunskog novca bilo je dijelom nezakonito, što su zapisali financijski inspektori. Za plaće je trošeno više nego što se smjelo, novac se polagao na račun s mizernom kamatom, a dizale posudbe po tržišnim uvjetima. Svako malo netko od ravnatelja županijskih ustanova dolazi plakati novom županu Marušiću tražeći novac kako ne bi stavili ključ u bravu ili odgodili isključenje struje i vode…

Na što su se od svega ovog fokusirali istražitelji još ne znamo, za to bi nam trebao vidoviti Milan. Ali istrage ne mogu trajati unedogled.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!