OSIT i Udruga Roma Lovara udružili snage u mirisnom bilju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Iako se lavandu uglavnom veže uz more, raskoš njene boje i mirisa širi se i Bilogorom na imanju Romske kuće u Maglenči. U godini kada mnogi poljoprivrednici zbog nemilosrdnog vremena zbrajaju gubitke, Goran Đurđević ima razloga biti i više nego zadovoljan jer nikada nije imao toliko lavande kao ove godine. To je zato što se drži starog recepta.

-Prvo nam dođu pčelice, pa dođu bumbari i dok odu bumbari onda je po nama vrijeme berbe iako su neki lavandu već odavno pobrali. Očekujemo ulja više nego što smo do sada imali, a ulje je nešto čega najviše imamo i to nudimo svojim posjetiteljima koji dolaze već godinama u Romsku kući i žele osjetiti nešto što mi radimo – tumači Đurđević.

Foto: Facebook OSIT Mario

Osim ulja, rade u Romskoj kući i čaj od lavande koji nude svojim gostima, a u tome da imaju što ponuditi, ove su im godine pomogli članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Tisuću i petsto grmića starog nasada lavande je bralo 15-ak članova OSIT-a su taj posao s nestrpljenjem čekali. I ne čudi jer je branje lavande višestruko korisno.

-To nam je radna terapija, oni tu stječu nova znanja i dokazuju i sebi i društvu da su sposobni, a i poznato je da eterična ulja povoljno djeluju na cijeli organizam i da djeluju umirujuće, pa smo svi smireni, veseli, radimo i pjevušimo – kaže tajnik OSIT-a Mario Blaha.

Berba lavande je nastavak suradnje Udruge Roma Lovara i Udruge OSIT jer su ranije ove godine zajedničkim snagama zasadili novi nasad lavande, ali i smilje i ružmarin za pravi mali mirisni raj u Maglenči.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!