U Pakracu nastavljeni radovi na arheološkim istraživanjima Starog grada Pakraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Istraživanja na ostacima Starog grada Pakraca nastavljena su ovog lipnja, a trajat će do studenog. Voditeljica istraživanja Tea Lokner otkrila je da je cilj do kraja godine istražiti cijelu unutrašnjost crkve kako bi se moglo pristupiti konzervaciji zidova i unutrašnjosti crkve kako zadržavanje vode više ne bi stvaralo problem. Projekt za konzervaciju, pojasnila je, rade arhitekti koji će ga konzervatorima poslati na odobrenje. Po odobrenju, specijalizirana tvrtka pristupit će radovima kako bi se spriječilo daljnje propadanje materijala.

Radovi su stigli do dubine veće od četiri metra, a Tea Lokner vjeruje da su na nekim dijelovima stigli i do zemlje na kojoj nije bilo tragova ljudske aktivnosti, no to se mora potvrditi probnom sondom jer slojevi nisu potpuno jasni budući da je na tom prostoru nekad bilo močvarno područje.

Tijekom dosadašnjeg istraživanja pronađeno je 27 grobova s lijesovima specifičnim po tome što imaju mnoštvo drvenih klinova koji su ih spajali, ali i neke sa željeznim čavlima. Ostale zanimljive pronalaske nije htjela otkriti dok se ne dovrše ovogodišnja istraživanja.

Voditeljica istraživanja hvali i svoje pomagače, dvoje studenata i petero učenika koji rade preko studentskog, odnosno učeničkog servisa, ali i kolegu arheologa Krešimira Vaceka te radnika iz gradskog komunalnog pogona. Što se financiranja tiče, Grad Pakrac prijavio se na natječaje Ministarstva kulture, no sredstva zasad nisu odobrena pa troškove pokriva Grad.

FOTO: Grad Pakrac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!