Može li se u Hrvatskoj dobiti otkaz ako zaposlenik odbije cijepljenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Televizijska kuća CNN izvijestila je kako je otpustila troje zaposlenika koji su na posao došli necijepljeni te su time ugrozili sigurnosne protokole koja ta kuća ima vezano za sprečavanje širenja koronavirusa. CNN je prethodno izvijestio kako će zaposlenici morati biti cijepljeni protiv koronavirusa prije nego se vrate u urede u SAD-u, a od zaposlenika nisu tražili potvrde o cijepljenju nego su se pouzdali u poštenje.

Mnoge velike kompanije, uključujući Facebook i Google, izvijestile su kako će od zaposlenika tražiti da budu cijepljeni protiv koronavirusa kako bi se mogli vratiti u urede. Neke su, pak, otišle i korak dalje pa su, poput Washington Posta, najavile da će dokaz o cijepljenju biti preduvjet za buduće zapošljavanje.

Neke europske države, poput Francuske i Italije, počele su uvoditi stroga ograničenja necijepljenim građanima. U Kanadu, a moguće i u SAD, više neće moći necijepljeni turisti.

Je li takvo što moguće u Hrvatskoj?

Odvjetnik Antonio Volarević za Novu TV je izjavio kako „kod nas u Hrvatskoj za takvu represiju zaista nema nikakve pravne osnove. Dakle, ne postoji zakon ni propis koji bi ograničavao slobodu kretanja građana u tom smislu.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi završio sudski spor ako bi neki radnik u Hrvatskoj dobio otkaz jer je poslodavac tražio da se cijepi, a on to odbio.

U Hrvatskoj je cijepljenje dobrovoljno i znanstvenici uvjeravaju kako je puno manji rizik cijepiti se nego ne cijepiti. Posljednja istraživanja navode kao glavni razlog građana da se ne cijepe, nepovjerenje u cjepivo koje je razvijeno prebrzo i nisu do kraja ispitane sve nuspojave. Razlog više za nepovjerenje su brojni zdravstveni radnici koji se ne žele cijepiti.

Država je učinila sve što je mogla, osigurala je cjepivo, pokrenula kampanju, međutim nikoga ne može natjerati na nešto što ne želi. Ali mogla bi, po uzoru na neke zemlje, tražiti od zaposlenika redovita testiranja ne njihov trošak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!